Bilim-Teknoloji

Yıldızların aydınlattığı hayalet nebula

Şili'de yer alan La Silla Gözlemevi'nde yapılan en son gözlemler, Dünya'dan 7300 ışık yılı uzaklıktaki sönük nebula Gum 41'in yıldızlarla aydınlatılan etkileyici görüntüsünü ortaya koydu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Gum 41'in yeni görüntüsü

Yıldızlarla aydınlanıyor

Genç yıldızlar barındırıyor

Gum 41, etrafını sardığı yıldızlarla aydınlanıyor. [ESO]

eso tarafından şili’deki gözlemevinden yapılan gözlemler, güney gökküresinde erboğa takımyıldızı doğrultusunda bulunan ve hidrojen gaz bulutlarıyla zengin olan bölgenin yeni bir görüntüsünü yakaladı. söz konusu bulutsular, her biri hidrojen gazı bulutlarından oluşan yeni doğmuş sıcak yıldızlarla bir arada bulunuyor. yeni doğan yıldızlardan yayılan yoğun ışıma, yıldızın çevresinde kalan hidrojeni uyarıyor ve yıldız-oluşum bölgelerine ait bir kırmızı renk tonunda parlama ortaya çıkarıyor.

eso’nun elde ettiği görüntü, dünya’dan yaklaşık 7300 ışık-yılı uzaklıktaki gum 41 bulutsusunu gözler önüne seriyor. avustralyalı gökbilimci colin gum tarafından canberra yakınlarındaki stromlo dağı gözlemevi’nden alınan fotoğraflarla keşfedilen gum 41, ilk olarak gökbilimcinin 1955 yılında yayınlanan 84 salma bulutsusu kataloğunda yer aldı. gerçekte kendisinden daha büyük bir yapı olan lambda centauri bulutsusu’nun küçük bir kısmı olan gum 41, ayrıca koşan tavuk bulutsusu olarak da bilinmektedir. gökbilimci gum, trajik bir kayak kazası sonrasında 1960 yılında genç yaşta yaşamını yitirdi.

yıldızların parlaklığı görünür kılıyor

gum 41’in en yeni görüntüsünde, bulutların oldukça kalın ve parlak görünümleri, aslında bir göz yanılmasına işaret ediyor. hayali bir uzay seyahati yapan birisi, bu bulutsu içerisinden geçerse, göründüğü gibi olmadıklarını fark edebilir. bulutlar, çok yakınına gelseniz bile insan gözünün göremeyeceği kadar sönük olacaktır. bulutsunun yaydığı ışığın çok ince bir şekilde yayılması ve kırmızı ışımanın çok iyi görülememesi, gum 41’in 20’nci yüzyılın ortalarına kadar neden keşfedilemediğini açıklıyor.

La Silla Gözlemevi (ESO).

gum 41’in genç yıldızlarla aydınlatılan etkileyici görüntüsü, gözlenmesi zor bu kozmik nesneye ait en iyi fotoğraflardan biri kabul ediliyor. la silla gözlemevi’ndeki mpg/eso 2.2-metrelik teleskopu üzerinde bulunan geniş alan görüntüleyicisi (wfi) kullanılarak elde edilen verilerle oluşturulan görüntü, mavi, yeşil ve kırmızı filtrelerin yanı sıra hidrojenden kaynaklanan kırmızı renkli ışımayı da görüntüleyebilecek özel filtreler kullanılarak elde edilmiştir.

kaynak: eso.org

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;