Hrant Dink cinayeti

Yılmazer: Dinç'in izahı olmayan ilişkisi var

Dink davasında savunmasını yapan eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer, "Engin Dinç’in, Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yılmaz'la izahı olmayan ilişkisi var. Cinayet günü görüşmeleri var. Bunlar incelenmiyor ama" dedi.

Ali Fuat Yılmazer [Fotoğraf: AA / Arşiv]

agos gazetesi genel yayın yönetmeni hrant dink'in 19 ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin davada eski emniyet müdürü ali fuat yılmazer savunmasına başladı. istanbul 14. ağır ceza mahkemesi’nde görülen davanın pazartesi günkü celsesinde, cinayet döneminde istihbarat daire başkanlığı c şube müdürü olan ali fuat yılmazer savunmasını yaptı.

"ben eski kadrolarla çalıştım"

iddianamedeki iddiaların somut verilerle desteklenmediğini savunan yılmazer, emniyet'teki gülen örgütü yapılanmasının kendisi tarafından kurulduğu yönündeki suçlamaları kabul etmedi. yılmazer, "daire başkanları, il emniyet müdürleri, vali, içişleri bakanı var. atamalarda bunlar karar verir. benim atamalarla ilgili yetkim yok. ben c şube'ye de istanbul istihbarata da geldiğimde eski kurulan kadrolarla çalıştım" dedi.

"neye göre kumpas?"

iddianamede, ergenekon ve balyoz gibi soruşturmaları kastedilerek, "sonradan kumpas olduğu anlaşılan" şeklinde cümlenin olduğunu belirten yılmazer, "bu cümle savcılık makamına yakışmaz. bunların kumpas olduğuna dâir bir yargı kararı var mı? bunlar kumpassa neye göre kumpastır. siyasi iradenin beyanları ortada. savcısıyım diyen cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’dır. başbakan binali yıldırım, 'ergenekon ve balyoz hükümete karşı yapılmıştır' dedi. o zaman neye göre kumpas?" diye konuştu.

"tuncel'le ilişkinin kesildiğini bilmem"

iddianamedeki suçlamaların eski istanbul istihbarat müdürü ahmet ilhan güler’in beyanları olduğunu ifade eden sanık yılmazer, "iddianamedeki suçlamalardan biri erhan tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarılmasıdır. ben tuncel'le ilişkinin kesildiğini bilmem. benim görevim değil" dedi.

yılmazer, silahlı örgüt suçlamasının somut verilere dayanmadığını, sadece kendisinin tutuklanması için iddianamede yer aldığını ifade etti.

"ben olmasam bu belgeler olmazdı"

istihbarat daire başkan yardımcıları vedat yavuz ve necmettin emre gibi isimlerin davada olmadığına dikkat çeken sanık ali fuat yılmazer, "benimle ilgili suçlama olsa olsa görevi ihmâl olur. cinayetle ilgili hangi dahlim var ki, bana cinayetin fâili deniyor? belgeleri imhâ etmekle suçlanıyorum. ben olmasam bugün bu belgeler de olmazdı" ifadelerini kullandı.

engin dinç’e suçlama

yılmazer, eski istihbarat daire başkanı engin dinç’e de suçlamalar yöneltti. yılmazer şunları söyledi:

"ogün samast’ın benimle ilgili beyanları var. ben hayatımda trabzon’a hiç gitmedim. telefonumda bile trabzon’dan kimse yok. ama engin dinç’in, trabzon jandarma istihbarat müdürü metin yılmaz'la izahı olmayan ilişkisi var. cinayet günü görüşmeleri var. bunlar incelenmiyor ama."

"daire başkanı toplantılara katılamazken ben çağrılırdım"

eski emniyet genel müdürü saadettin tantan ve eski emniyet istihbarat daire başkanı kazım abanoz’un döneminde ikk (istihbarata karşı koyma) şube müdürü olarak görevlendirildiğini belirten sanık yılmazer, şöyle devam etti:

"bu şube, çok üst düzey devlet görevlileriyle ilgili de çalışmalar yapılan hassas bir birimdi. 1996’da tarikatlar ve cemaatler konulu bir kitap yazdım. 28 şubat döneminin askeri makamlarından gelen talepler üzerine bu kitabın tekrar tekrar basımı yapıldı. o dönemin c şube müdürü necmettin emre, ben altında başkomiser rütbesindeyim, sabri uzun da daire başkanı. 28 şubat döneminde c şube müdürü, daire başkanı toplantılara katılamazken ben çağrılırdım, başkomiser olarak katılırdım. bakanın çağrı kağıtlarını, yazıları ben hazırlardım. milli güvenlik kurulu’nun milli güvenlik akademisi’nde devlete karşı hassas, dini motifli tehlike konusunda ders veriyordum"

"ergenekon celalettin cerrah zamanında yapıldı"

ergenekon soruşturmasının 2007'de ümraniye’de bulunan el bombaları sonrasında başladığını anlatan yılmazer, "bombalar bulunana kadar bizim hiçbir çalışmamızda ergenekon adı geçmedi. hiçbir evrakta ergenekon adını göremezsiniz. ergenekon’un alt yapısını hazırladığımız iddiası gerçekdışıdır ve hiç somut delille kanıtlanamaz. ergenekon tezgâh ya da kumpas operasyonuysa istanbul il emniyet müdürü celalettin cerrah zamanında yapılmıştır. istanbul valisi muammer güler zamanında yapılmıştır. istanbul terör ve mücadele şube müdürü selim kutkan döneminde yapılmıştır" dedi.

istanbul istihbarat şube müdürlüğü döneminde eski kadroyla çalıştığını ve yeni bir eleman almadığını ifade eden yılmazer, "kumpas yapıldıysa bu adamlar hanefi avcı zamanında, ahmet ilhan güler zamanında, sabri uzun zamanında istihbarata alınmıştır" ifadelerini kullandı.

ali fuat yılmazer'in savunmasının alınmasına salı günü devam edilecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;