Türkiye Süper Ligi

Yönetimlerin nefesi stat isimleri

Futbolda stat isim hakkını satan kulüplere Fenerbahçe de eklendi. Bu sezon transfere büyük paralar harcayan sarı lacivertliler Ülker'den yılda 9 milyon dolar alacak. Galatasaray ve Beşiktaş da bu yolla önemli gelir elde ediyor.

Konular: Spor, Futbol, Fenerbahçe
Ülker, Fenerbahçe'ye yılda 9 milyon dolar ödeyecek. [AA]

yıldız holding'in bünyesinde bulunan ülker, 9 yıl birlikte olduğu fenerbahçe basketbol takımı'ndan desteğini çekti, onun yerine fenerbahçe şükrü saracoğlu stadı'na sponsor oldu. 1993-2006 yılları arasında basketbolda kendi takımı olan ülker, 2006'da fenerbahçe ile birleşmişti.

ülker, şükrü saracoğlu stadı'na 10 yıl boyunca isim sponsoru olacak. toplamda 90 milyon dolar ödeyecek. bunun içerisinde reklam ve tanıtım hakları da var. henüz forma reklamı konusunda bir anlaşma yapmayan fenerbahçe böylece önemli bir gelir kapısı yarattı.

stat isim hakkını satmak son yıllarda kulüplerin ekonomik bif nefes almak için başvurduğu en önemli yöntemlerden biri. bir zamanlar inönü ve ali sami yen olarak anılan tarihi statlar artık vodafone arena ve türk telekom arena olarak söyleniyor. galatasaray'ın stadında ali sami yen spor kompleksi adı hâlâ var.

beşiktaş'ın ekonomik anlamda 'kurtarıcısı' vodafone, geçtiğimiz yıl başkan fikret orman'ın deyimiyle 'türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına' ortak olmuş ve beşiktaş ile 15 yıllık bir anlaşmaya 145 milyon dolar karşılığında imza atmıştı. 15 yıl boyunca inönü stadı, vodafone arena olarak anılacak. 2014-15 yılından itibaren 5 yıl boyunca futbol takımının ana sponsoru vodafone olacak, forma göğüs reklamında da yine aynı marka yer alacak.

üç büyük kulüp arasında stat isim hakkını satan ilk kulüp galatasaray. mecidiyeköy'den seyrantepe'deki yeni stadına taşınan sarı kırmızılılarda stadın ismi de ali sami yen spor kompleksi türk telekom arena olarak değişmişti.

türk telekom 2010-11 sezonunun ikinci yarısından itibaren stadyuma 10 sezon boyunca isim sponsoru oldu. karşılığında da tüm sponsorluk anlaşmaları dahil 100 milyon dolarlık sözleşmeye imza attı. 

peki avrupa'da durum nasıl?

türkiye'de olduğu gibi avrupa'da da statlar yenilenirken yanına sponsor firmaların isimleri ekleniyor. stat isim sponsorluğunun en çok görüldüğü yer almanya. tribün doluluğu açısından avrupa'nın zirvesinde yer alan almanya'da 20'den fazla stadın önünde sponsor ismi var. son şampiyon bayern münih'in stadına sponsor olan firma allianz. bir sigorta şirketi olan allianz, bavyera kulübüne yılda 7 milyon euro'ya yakın sponsorluk parası ödüyor.

ingiltere'de ise arsenal, stat isim hakkını birleşik arap emirlikleri firması emirates'e satmıştı. havayolu firması londra kulübüne yılda 6 milyon euro ödeme yapıyor. premier league'de rekor arsenal'de.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;