İnternet yasakları

Youtube'a erişim engellendi

Twitter’ın ardından popüler video paylaşım sitesi Youtube’a erişim durduruldu. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yeni değişikliklerle yürürlüğe giren internet 5651 nolu yasaya dayanarak siteye "idari tedbir" konduğunu belirtti.

Konular: Türkiye
Erdoğan mitinglerde Youtube'u eleştirmişti. AJT/Özgür Tekşen

tib’in açıklamasında geçen ay değiştirilen internet yasasına atfen “5651 sayılı kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirmeler sonucunda bu internet sitesi hakkındaki telekomünikasyon iletişim başkanlığı’nın 27.03.2014 tarih ve 490.05.01.2014,-48125 sayılı kararına istinaden telekomünikasyon iletişim başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır” ifadesi yer aldı.

akşam saatlerindeyse youtube'dan bir adım geldi. google'ın sahibi olduğu video paylaşım sitesi ses kaydının bulunduğu içeriği türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapattı. şu an türkiye'den giren kullanıcılar videonun 'yasal şikayet nedeniyle türkiye alan adında kullanılamadığı' uyarısını görebiliyor.  

Youtube da Suriye toplantısı ses kayıtlarının yer aldığı videoya erişimi kapattı.

talep dışişleri'nden

dışişleri bakanlığı'ndan, tib'e gönderilen yazıda, sosyal paylaşım sitesi youtube'deki bazı içeriklerin ulusal güvenliğe birinci derece tehdit oluşturduğu, bu nedenle bu adreslere erişimin derhal engellenmesinin önem taşıdığı belirtildi.

url bazlı engelleme hazır değil

tek bir içerik için bütün sitenin engellenmesinin önüne geçecek olan url bazlı engellemenin, 5651 sayılı yasada yapılan düzenlemeyle hayata geçirilmesi planlanmıştı. bu düzenlemeler 2014 şubat ayında cumhurbaşkanı abdullah gül'ün onayıyla yasalaşmıştı. ancak bütün servis sağlayıcıların aynı anda bir adresi engellemesini sağlayacak olan sistem henüz kurulamadı. mayıs ayı ortalarında kurulması beklenen sistem hayata geçene kadar eskiden olduğu gibi site bazlı engellemeler devam edecek.

2007'de de kapatılmıştı

youtube türkiye de en son mart 2007 ile temmuz 2010 arasında atatürk'e hakaret içeren videolar nedeniyle kapalı kalmıştı. 

17 aralık sonrası youtube'a; başbakan'a, ailesine, bakanlara ve işadamlarına ait olduğu iddia edilen ses kayıtları kondu. başbakan recep tayyip erdoğan hafta içinde katıldığı bir televizyon programında twitter’a erişim engelini savunurken, “bu işin arkasında youtube var” demişti. 

en son bugün dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ve mit müsteşarı hakan fidan’ın da bulunduğu çok gizli bir toplantıya ait olduğu iddia edilen ses kayıtları youtube’da yayımlandı.

görüşmede devlet mahremiyeti içeren konuşmalar yer alıyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;