Suriye'de iç savaş

YPG Tel Abyad'a girdi

YPG ve muhalif gruplar, Türkiye sınırındaki Suriye'nin Tel Abyad ilçesine doğudan girdi. Bu güçler çatışma olmadan şehrin tamamını ele geçirdi.

YPG ve muhalif Furkan El Fırat birliği Tel Abyad'a girdi. [Fotoğraf: AA]

ypg ve burkan el fırat birliği isimli muhalif grup işid kontrolündeki tel abyad'a doğudan girdi. bu güçler tel abyad'ı çatışma olmaksızın ele geçirdi. ypg'liler sınır kapısına ve çevredeki binalara da bayraklarını astı. toprak mahsulleri binasının üzerine de ypg bayrağı asıldı. işid bayrağı ise hâlâ bazı binalarda gönderde duruyor. pazartesi günü 2 binden fazla suriyeli sığınmacının geçiş yaptığı akçakale'de durum sakin. sınırın her iki tarafında da bekleyen yok.

suriye'den sınırı izinsiz geçen 5 kişi, işid mensubu oldukları şüphesiyle gözaltına alındı. muhalif özgür suriye ordusu, ypg'nin ele geçirdiği bölgelerde arap ve türkmenleri sürdüğünü iddia ediyor. ypg iddiayı reddediyor.

al jazeera'ye konuşan kaynaklar, bazı işid mensuplarının tel abyad’dan kaçtığını, bir kısmının ise ypg’ye teslim olduğunu söyledi.

işid tel abyad’ı kaybederek, türkiye’ye geçiş noktalarından önemli birini vermiş oldu ve elinde sadece halep’e bağlı carablus sınır kapısı kaldı. ypg ise suriye’nin türkiye ile sınır hattının büyük kısmına hâkim oldu.

işid, tel abyad’ın doğu cephesinden iki kilometre uzaklıkta olan tel abyad şarki (doğu tel abyad) köyünü de ele geçirmişti.

abd öncülüğündeki koalisyonun tel abyad’ın güneyinde bazı köyleri bombalaması, ilçenin kuşatılmasında ve işid’in ikmal yollarının kesilmesinde büyük rol oynamıştı.

YPG binalara bayraklarını asıyor.
[[Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera Türk]]

Tel Abyad'ın merkezindeki IŞİD bayrağı da YPG güçleri tarafından indirildi.
[[Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera Türk]]

suriyeli muhalifler: ypg etnik ve mezhepsel temizlik yapıyor

burkan el fırat isimli muhalif grup, pyd ile birlikte hareket ettiği için özgür suriye ordusu'nun birçok bileşeni tarafından eleştiriliyor.

suriyeli muhalif gruplar ortak basın açıklamasında, "pyd'ye bağlı ypg güçleri, uluslararası koalisyonun desteğiyle haseke'nin batı kesimleri ile rakka'nın tel abyad bölgesinde yaptığı etnik ve mezhepsel temizlik ve saldırılar nedeniyle halk köylerini terk etmek zorunda kalıyor" ifadesini kullandı.

aralarında ahraru şam, ceyşul islam, ceyşu sünne, cephe şamiyye, fevcu'l evvel ve şam kolordusu (feylak eş-şam) gibi 15 büyük muhalif grubun bu iddiayı yazılı olarak durudu. rakka kentinin kuzeyindeki tel abyad ilçesi kırsalındaki türkmen ve sünni arap köylerine saldırılar düzenlediği ve saldırılar sebebiyle halkın köylerini terk etmek zorunda belirtildi.

Tel Abyad neden önemli?

pkk’nın suriye kolu pyd’nin silahlı kanadı ypg’nin amacı kendi denetimindeki kobani ve cezire kantonları arasında iletişim sağlayacak bir koridor açmak ve tek taraflı ilan ettiği üç kantondan ikisi olan kobani ile cezire arasında mümkün olduğu kadar toprak bütünlüğü sağlamak.

ypg'nin ele geçirmeye çalıştığı akçakale sınırındaki tel abyad, işid için de kritik önemde. tel abyad, işid'in hem yabancı savaşçı geçişi hem de kaçakçılık yapmak için kullandığı güzergâhlardan biri.

muhalif gruplar söz konusu saldırının başta pkk'nın yer aldığı, bölgesel ve uluslararası güçler tarafından desteklenen gruplarca düzenlendiğine işaret etti ve şu ifadelere yer verdi:

"saldırı, bahsedilen grupların üzerinde çalıştığı bölme planının bir parçası niteliğindedir. pyd bölgenin ve suriye'nin geleceğini felakete sürüklemektedir."

ülke bütünlüğünün muhaliflerin "kırmızı çizgisi" olduğu kaydedilen açıklamada, bölgedeki arap ve kürt suriyelilerin birlik ve beraberliğinin önemi vurgulandı.

muhalif gruplar, pyd'nin uluslararası ceza mahkemesi ve cenevre sözleşmesi'nde sivillerin hakları hususunda yer alan maddeleri ihlal eder nitelikte işlediği suçlar karşısında uluslararası toplumun sessizliğini kınadı.

"esed rejimiyle işbirliği halinde bu suçları işleyen örgüt, uluslararası yasalara göre terör örgütüdür. ülkemizde gerçekleştirilmeye çalışılan demografik manipülasyon kampanyası ile suriye halkının maruz kaldığı etnik ve mezhepsel temizlik karşısında sessiz kalmayacağız."

açıklamada ayrıca işid’in de söz konusu kampanyada etkin bir rol oynadığı kaydedildi.

ypg reddetti

ypg, güçlerinin insan hakları ihlalinde bulunduğuna dair iddiaları reddetti.

ypg’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“bazı tarafların para karşılığında yürüttüğü kampanyalarla, birliklerimizin insan haklarını ihlal ettiği ve sivillere saldırıldığı yönünde gerçekle alâkası olmayan hikâye ve senaryolar yayılmaya çalışılıyor. bu iddiaların kesinlikle gerçekle yakından uzaktan alâkası yok. bu iddiaları reddediyoruz. bu iddiaları dillendiren taraflar, işid’in gerçekleştiremediği fitneyi hayata geçirmeyi hedefliyor.”

kaynak: al jazeera, afp, suriye insan hakları gözlemevi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;