Suriye'de iç savaş

'YPG Türkmenleri köylerinden çıkartıyor'

Suriye’deki Türkmenlerin temsilcileri, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD’nin silahlı kolu YPG’nin, Tel Abyad bölgesindeki Türkmenleri zorla köylerinden çıkarttıklarını öne sürdü.

Konular: Suriye, IŞİD, Ortadoğu
ABD yönetimi, Eylül 2015’te PYD'nin silahlı kanadı YPG’yi terör örgütü olarak görmediklerini ilan etti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

al jazeera’ye konuşan tel abyad türkmen devrimciler cephesi komutanı ömer dede, ypg güçlerinin, tel abyad’ın hamam türkmen bölgesindeki yaklaşık bin türkmen'i zorla bir okulda topladığını söyledi.

ypg’nin ‘işid ile işbirliği yapmakla’ suçladığı türkmenleri tehcir etmeyi hedeflediğini öne süren dede, “ypg güçleri saat 15:00 civarında yaklaşık bin kişiyi ölüm tehdidiyle şehit hüseyin ali okulunda topladı. ypg insanlara ya köyünüzden çıkarsınız ya okulda toplanırsınız ya da sizi öldürürüz diye tehdit etti" dedi.

insanların çoğunun okulda kaldığını söyleyen dede'nin iddiasına göre, türkmenler, 'ypg’nin okulun koordinat bilgilerini uluslararası koalisyona ileterek bombalatmaktan veya bölgeden çıkartılarak, evlerine rakka’dan gelen kürtlerin yerleştirilmelerinden' endişe ediyor.

al jazeera’nin bölgedeki güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre ise, okulda toplanan türkmenler daha sonra köyden çıkartıldı. çıkartılan türkmenler çevredeki diğer türkmen köylerine gitti.

türkmen meclisi başkanı abdurrahman mustafa, “ypg'nin türkmen nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde demografik değişiklikleri oluşturmak için her türlü yola başvurduğu iddiasını yineledi.

al jazeera’ye konuşan mustafa, “son olayda ypg, hamam türkmen bölgesindeki köylerde bulunan türkmenleri ‘koalisyon uçakları sizi bombalayacak’ ve ‘işid sizin köylerinize sızıyor’ gibi psikolojik baskı uyguladı. o baskıların sonucunda halkımız evini terk etmeye zorlandı. arazi ve evlerinin yağmalanmasını engellemek için köylerinde kalan yaklaşık bin türkmen de benzer gerekçelerle ypg tarafından bölgeden çıkartıldı. ypg’nin bu tutumu çok tehlikeli ve endişe verici”  dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;