Türkiye-ABD ilişkileri

'YPG'ye destek ABD ile mutabakatta yok

Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, PYD'nin silahlı kolu YPG unsurlarına hava desteği verilmesinin, Türkiye ve ABD arasında varılan mutabakatın unsurlarından biri olmadığını da açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç. [Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç, daeş'e karşı operasyonlarda türkiye'deki hava üslerinin abd ve bazı koalisyon ülkeleri tarafından kullanılmasına imkan tanıyan bakanlar kurulu kararının tekemmül ettiğini, incirlik hava üssü'nün her an kullanılmaya başlanabileceğini söyledi.

bilgiç, üslerin ne zaman kullanılmaya başlanacağına ilişkin soru üzerine ilgili bakanlar kurulu kararının "tekemmül ettiğini" belirterek, "incirlik, gerekli görüldüğü takdirde her zaman, her an kullanılabilir" dedi.

sözcü bilgiç, konuyla ilgili askeri makamların gerekli temasları yürüttüğüne işaret etti. mutabakat çerçevesinde kullanıma açılacak üsler ve üsleri kullanacak koalisyon ülkeleriyle ilgili soru üzerine, bilgiç, her iki konuda da kararı abd ile vereceklerini belirtti.

dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç, suriye'de demokratik birlik partisi'nin (pyd) askeri kolu ypg unsurlarına hava desteği verilmesinin, türkiye ve abd arasında varılan mutabakatın unsurlarından biri olmadığını da vurguladı.  abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby'nin "üslerin açılmasıyla abd'nin ypg'ye verdiği hava desteğinin daha hızlı ve etkili hale geleceği" şeklindeki açıklamasını nasıl değerlendirdikleriyle ilgili bir soru üzerine, bilgiç, abd ile varılan mutabakatın daeş'le mücadeleye ilişkin olduğunu vurguladı. bilgiç şunları söyledi:

"kirby'nin ifade ettiği bu hususlar bizim abd ile mutabakatımızı tam olarak yansıtmamaktadır. mutabakatımızda pyd gibi kendi gündemi olan gruplara destek söz konusu değildir. bu hususlar aslında abd makamlarının da dikkatine getirilmiştir. abd makamları dün yaptıkları bir arka plan toplantısında kirby'nin ifadelerine ve abd ile varılan mutabakata ilişkin açıklık getirmişlerdir. bu çerçevede tekrarlıyorum. kirby'nin ifade ettiği gibi ypg unsurlarına hava desteği verilmesi hususu bizim abd ile varılan mutabakatımızın unsurlarından birisi değildir."

suriyeliler ülkelerine dönmeyi bekliyor

suriye'deki durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten bilgiç, türkiye'de yaklaşık 2 milyon sığınmacı bulunduğunu, bunların 1,7 milyonunu ise suriyelilerin oluşturduğunu, bu insanların ülkelerine dönmeyi beklediklerini ifade etti.

suriyelilerin ülkelerine dönmelerine imkan tanıyacak koşulların sağlanması konusunda abd ile mutabakata varıldığını hatırlatan bilgiç, mutabakatla ilgili imzaya açılan bakanlar kurulu kararı sürecinin tamamlandığını kaydetti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;