Suriye'de iç savaş

‘YPG'ye mukabeleye devam’

Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüşen Başbakan Davutoğlu, PYD’nin Rusya’nın hava desteğiyle yüzbinlerce sivili Türkiye sınırına iterek yeni bir insani kriz yaratmaya çalıştığını söyledi. Türk güvenlik güçlerinin “PYD/YPG’ye karşı gerekli mukabelede bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini” belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Başbakan Ahmet Davutoğlu [Fotoğraf: AA]

başbakanlık, ahmet davutoğlu’nun bugün almanya şansölyesi angela merkel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı. görüşmede davutoğlu, pyd’nin rusya’nın hava desteğiyle azzaz’a ve tel rıfat’a yönelik saldırılarda bulunduğunu; bu saldırılarla yüzbinlerce sivili türkiye sınırına iterek yeni bir insani kriz yaratmaya çalıştığını söyledi. bu planın sadece türkiye’yi değil, aynı zamanda ab’yi de hedef aldığını dile getirdi. davutoğlu, türk güvenlik güçlerinin “pyd/ypg’ye karşı gerekli mukabelede bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini” belirtti.

başbakanlığın açıklamasına göre merkel’in yanıtı şöyle oldu:

“şansölye merkel, bölgede pyd/ypg unsurlarının saldırılarını desteklemek üzere sivil yerleşim birimlerine yönelik olarak devam eden bombardımanın sebep olabileceği yeni göç hareketlerinin olumsuz sonuçlarına ilişkin bu endişe verici bilgiler ışığında, ülkemizle dayanışma amacıyla, bm ve ab ile eşgüdüm halinde insani/teknik yardım sağlamaya hazır olduklarını ifade etmiştir.”

almanya 'yasadışı göçle mücadele'den memnun

başbakanlığın açıklamasındaki göçle ilgili kısım ise şu şekilde:

“görüşmede ayrıca, yasadışı göçle mücadele alanında türkiye ve almanya arasındaki ikili ve ab nezdindeki çok taraflı yoğun işbirliği ele alınmış, makamlarımız tarafından halihazırda bu yönde yürütülen faaliyetlerden duyulan memnuniyet dile getirilmiş, bu faaliyetlerin artarak devam edeceği vurgulanmıştır.

bu bağlamda, iki başbakan, şansölye merkel’in 8 şubat 2016 tarihinde ülkemize gerçekleştirdiği ziyarette mutabık kalınan 10 maddelik eylem listesinin hem türk ve alman makamları hem ab kurumları için yararlı ve işlerliği olan bir rehber niteliği arzettiğini vurgulamışlar, bu listede kayıtlı unsurlar doğrultusundaki çalışmaların hedeflenen çerçevede sürdürüldüğünü belirtmişlerdir. iki başbakan, bu konudaki görüş alışverişine 18 şubat’ta brüksel’de düzenlenecek göç konulu fikirdaş ülkeler toplantısında devam etmeyi kararlaştırmışlardır.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;