Yeni Anayasa

YSK Başkanı: YSK bu kararı ilk kez almadı

YSK Başkanı, referandumda 'EVET' mührünün basıldığı oy pusulalarının geçerli olması ile sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar vermeleriyle ilgili açıklama yaptı. YSK'nın bu kararı ilk kez almadığını söyledi.

[Fotoğraf: AA]

yüksek seçim kurulu (ysk) başkanı sadi güven, referandumda 'evet' mührünün basıldığı oy pusulalarının geçerli olması ile sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar vermeleriyle ilgili açıklama yaptı. ysk başkanı güven, "yüksek seçim kurulu, sandık kurulu tarafından mühürlenmemiş yani siyasi partili üyeler tarafından mühürlenmemiş oy pusulası ve oy zarflarının geçerli olduğuna ilişkin kararı ilk kez almamıştır" dedi. 

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, referandum sonucunun ardından yaptığı ilk açıklamada ysk'yı hedef almış, ysk'nın referandumun meşruiyetini tartışmalı hâle getirdiğini ve milletin kararına gölge düşürdüğünü söylemişti. kılıçdaroğlu, "maçın ortasında kural değişmez. ysk maçın ortasında yasalara aykırı olarak kuralları değiştiriyor" demişti.

ysk başkanı güven, chp genel başkanı kılıçdaroğlu'nun, "ysk'nın maçın ortasında kuralları değiştirdiği" açıklamasıyla ilgili, "maç oynarken kural değiştirmedik" ifadelerini kullandı.

kesin sonuçlar 11-12 gün sonra

ysk başkanı güven ayrıca şu bilgileri verdi:

"seçimlerde kullanılan oy pusulaları ve zarfları filigranlı olup kurul tarafından özel olarak üretilmektedir. sandık kurulları, seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağlamakta, seçim bittikten sonra sayıma geçilmeden önce oy pusulası, zarf sayısı ile oy kullanan seçmen sayısının sağlamasını yapmaktadır."

"saat 23:00 itibarıyla açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin olduğu, 'evet' oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516 olduğu, 'hayır' oyları toplamının da 23 milyon 511 bin 155 olduğu anlaşılmıştır. bu sonuca göre halk oylamasında 'evet' çıkmıştır."

"kesin sonuçlar, itiraz süreleri dikkate alındığında en geç 11-12 gün sonra açıklanacaktır."

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;