HDP

Yüksekdağ: Çerçevenin içi dolmalı

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Çözüm Süreci'ndeki ortak açıklamada geçen 10 maddeyle ilgili tartışmalara bir an önce geçilmesini istedi.

Yüksekdağ, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş/Al Jazeera Türk]

hdp eş genel başkanı figen yüksekdağ, partisinin meclis grup toplantısında kürt sorununa çözüm süreci, kadına şiddet ve diğer siyasi partiler hakkında konuştu.

'çerçevenin içi doldurulmalı'

çözüm sürecinde yeterli ilerlemenin sağlanmadığını belirten yüksekdağ, “türkiye halkları bu boş çerçeveyi izliyor. boş çerçeveler siyaseti yapılamaz. sonuna kadar arkasında olduğumuz 10 maddelik demokrasi paketiyle o çerçeve doldurulacak. 10 maddenin tartışılmasına geçilmeli” dedi.

yüksekdağ, 10 maddelik demokrasi paketiyle sadece kürt sorununun çözülmeyeceğini söyledi. “ekonomik, sosyal sorunların çözümü, yeni anayasa yapımının dayanakları ve zemini var. bütün halkların talepleri var. gerek demokratik açılım, gerek sosyal ve ekonomik refahın elde edilmesi için yol haritası ortaya konulmuştur” diye konuştu.

erdoğan'a 'gaziantep modeli' eleştirisi
yüksekdağ, gaziantep'teki konuşmasında 6-7 ekim 2014 tarihinde kobani'deki eylemler sırasında halkın 'sabırlı davrandığını' söyleyen ve bunun türkiye'ye örnek olması gerektiğini söyleyen cumhurbaşkanı erdoğan’ı eleştirdi:

"pompalı tüfeklerle, döner bıçaklarıyla 6 kürt’ün linç edildiği antep’i kutluyor. bu zihniyetin halkları barıştırabileceği düşünülebilir mi? birlikte yaşayan antep halkını birbirine karşı kışkırtıp, ‘bütün türkiye, antep modelini uygulamalıdır’ diyor. nasıl antepli kürtler, faşist güruh tarafından linç edildiyse, o bütün türkiye’ye model olsun diyor.

artık siyasi iktidar ve saraydaki gerçek anlamda çözümün önünün açılmasını istiyorsa, hdp’yi karşısına alma siyasetinden vazgeçmelidir. partimiz her yükseliş kaydettiğinde ezberledikleri saldırı ve ayrımcılık söylemini devreye koyuyorlar. cumhurbaşkanı çıkıyor, 6-8 ekim sürecini hatırlatarak ‘şükretsinler, sabrettik, biz az yaptık’ diyor. bu süreçte ölen 50 insanın hâlâ hesabı sorulmamışken, cumhurbaşkanı yaraları deşmekte ısrar ediyor. nasıl bir barış siyaseti yapacaksınız? ‘kobani düşecek’ deyip infial yaratması yetmiyormuş gibi, ‘az yaptık’ diyor. bir ülkenin cumhurbaşkanı kendi halkını, kendi yurttaşını kışkırtma sorumsuzluğuna düşemez."
'sadece kürt olduğu için öldürüldü'

yüksekdağ, kırklareli'nin lüleburgaz ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisinin de kürt olduğu için hedef alındığını savundu: 

“kırklareli’nde bir kardeşimiz, ramazan fırat sadece kürt olduğu için ev arkadaşları tarafından katlediliyor. ‘bu siyasetin sonucu değildir’ diyemezsiniz. siz linç modelini örnek gösterirseniz, insanlar kürt olduğu için linç edilme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılabilir. yaşanan ölümlerin sorumlusu siz olacaksınız.”

kadına şiddet

yüksekdağ, kadına yönelik şiddetten bahsederek konuşmasına başladı:

“kadına yönelik şiddet bu kadar önemli bir soruna dönüşmüşse, bunda siyasi iktidarın tartışmasız bir sorumluluğu vardır. söylemleriyle kadına şiddeti adeta kışkırttılar. böylece her gün 5 kadın ve 1 trans kadın öldürülüyor. siyasi iktidar acıyı kadınlar kadar hissetseydi, özgecan’ın öldürülmesinden sonra 8 kadın daha ölmezdi. bu ülkede erkekler ne kadar ceza almayacağını hesaplayarak kadın öldürüyor.”

‘cumhurbaşkanı’nın söylemi yüzünden kadınlar katledildi’

“bizzat cumhurbaşkanı’nın kullandığı nefret dili ve ayrımcılık söylemi yüzünden kadınlar katledilmiştir. bu suçların takipçisi saraydaki olacaksa kadınların vay haline! ‘kız mısın kadın mısın’, ‘yerinizde durun’, ‘en az 3 çocuk’ söylemini kullanırsanız, erkekler kadın infazları gerçekleştirirler. erkekler ‘kadına sahip çıkmak’ adı altında kendini sahip, kadını köle görüyor.”

‘hakikatleri araştırma komisyonu gerekiyor’

“bugün gazi katliamı karşısında gerçek bir hesaplaşmanın yaşama geçirilmesi için hakikatleri araştırma komisyonu’nun meclis bünyesinde kurulması ve derhal çalışmalara başlaması gerekiyor. türkiye’nin tüm katliamların yükünden kurtulabilmesi için komisyon’un kurulması gerekir.”

‘akp’nin esad karşıtlığının temeli yok’

“12 mart 2004’te qamişlo’da katliam gerçekleştirildi. o zaman buna tepki gösterseydiniz, bugün belki esad rejimi karşısında söylediğiniz sözlerin güvenilirliği olacaktı. cumhurbaşkanı ve akp’nin suriye’de rejim karşıtlığının gerçek dayanağı ve inandırıcılığı yoktur. esad bu noktaya geldiyse sizin qamişlo katliamı’na verdiğiniz destekle geldi.”

‘tek derdiniz türbe mi?’

“akp rojava’da, kobani’de işid saldırılarını dolaylı ve doğrudan desteklemiştir. bugün yine ortadoğu topraklarında türkmenler katledildi, sesleri çıkmadı. ezidiler işkenceye uğradı, kadınlar çocuklar köleleştirildi, sesleri çıkmadı. işid kürtlere yönelik katliamda bulundu, sesleri çıkmadı. sizin tek derdiniz türbe mi? ypg ve ypj’nin desteğiyle türbe taşındı, dert bitti mi? akp hükümeti, kendisinin yararına olmayan hiçbir siyaseti sürdürmez. bu da bölge halklarının zararına oluyor.”

'dolambaçlı siyaset yapmayacağız'

yüksekdağ, iç güvenlik yasa tasarısı hakkında konuştu:

“kimse bu paket konusunda dolambaçlı siyasetler yapacağımızı sanmasın. 11 mart, berkin kardeşimizin ölüm yıldönümüdür. bir yıl içinde katillerin ortaya çıkarılması için tek bir adım atılmadı. miting meydanlarında çocuğun annesini yuhalattılar. paket, ‘biz bu siyasetle daha fazla çocuğun ölümüne yol açacağız’ demektir. ölüm siyaseti yaratan dilinizle ve yönteminizle işimiz olmadığı gibi, mücadele konumuz olur. sonuna kadar direneceğiz.”

‘hdp’yi karşısına alan akp’ye hizmet eder’

yüksekdağ, chp’nin ak parti yerine kendilerini eleştirdiğini belirtti:

“ana muhalefet partisinin danışmanlarına çağrıda bulunmak istiyorum. genel başkanlarına görevini hatırlatsınlar. iktidar yerine hdp’ye karşı muhalefet ediyorlar. ana muhalefet olamama krizinin yansımasıdır. halkların demokratik partisi’ni karşısına alan herkes akp’ye hizmet ediyor demektir. iktidar iktidarı, muhalefet muhalefet pozisyonunu kaybetmekten korkuyor. artık akp hükümetinin yaratmak istediği tekçi saltanat sistemine karşı güçlü bir karşı duruşun oluşturulması gerekiyor.”

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;