Çözüm süreci

Yüksekdağ: Kandil'e gitmedik

Kuzey Irak temaslarının ardından Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Kandil'de KCK yetkilileriyle temasta bulundukları haberlerini yalanladı. Yüksekdağ, Kandil'de siyasi muhataplık üzerinden görüşme yapmak için asgari güvenlik koşullarının bulunmadığını söyledi.

Kuzey Irak'ta temaslarda bulunan HDP heyeti Ankara'da basın toplantısı düzenledi. [Al Jazeera-Zahidin Köşüş)

hdp eş başkanı figen yüksekdağ demokratik toplum kongresi ve demokratik bölgeler partisi yetkililerinden oluşan bir heyetle gerçektleştirdiği kuzey irak temaslarının ardından ankara'da partisinin genel merkez binasında bir basın toplantısı düzenledi. süleymaniye'de kürdistan yurtseverler birliği temsilcilerinin yanısıra parlamentoda grubu olan siyasi partilerle görüştüklerini söyleyen yüksekdağ, kandil'de kck yönetimi ile biraraya geldikleri yönündeki haberleri yalanladı. 

dha'nın dün geçtiği haberde aralarında hdp'li vekillerin de bulunduğu 8 kişilik heyetin kandil'de kck yöneticileri ile görüştüğü belirtilmişti.

yüksekdağ, "kandil'e gitmedik. kandil'e gitmeyeceğimiz ilk heyet toplantısında da ifade etmiştik. kandil'e gitme koşulları da yoktu. bugün kandil dediğiniz yer sürekli bombalanan bir coğrafyadır. siyasi muhataplık geliştirebilecek asgari güvenlik koşulları yoktur. bu haberlerin bir beklentinin dışa vurumu olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

kck yöneticisi mustafa karasu'nun "tahkim edilmiş ateşkes çerçevesinde, arabulucular gözetiminde bir müzakere ve demokratik çözüme hazır oldukları" yönündeki açıklamasını "yumuşama" olarak değerlendiren yüksekdağ, gerilim ve tansiyonun iki taraftan da düşürülmesi gerektiğini belirtti. ateşkes çağrısı yapıldıktan sonra mardin ve hakkari'de pkk tarafından şehit edilen polislerin ailelerine başsağlığı dileyen figen yüksekdağ, "bir o taraftan bir bu taraftan ölümlerin sonu gelmiyor. ölümlerin sonunu getirecek çok güçlü bir barış çağrısı yapmaktır" dedi. 

yürüyüşe tepki

tobb ve bazı meslek örgütleri tarafından perşembe günü ankara'da yapılması planlanan terörü protesto yürüyüşünü de değerlendiren hdp eş başkanı, "bu yürüyüşte barışa çağrı olacak mı?" diye sordu. 

"bu yürüyüşlerde türk bayrağının kullanılmasını bayrağın kutsiyetine yönelik bir hakaret olarak görüyoruz. yürüyüşlerde bayrağın gölgesine sığınıp faşizm yapmasınlar. biz karakolların basılmasını, askerin, polisin ölmesini istemiyoruz. buna da karşı çıkıyoruz. biz sivillerin ölmesini de istemiyoruz."

yüksekdağ bu sözleri söylediği sırada genel merkez'deki salonda basın mensuplarının arkasında duran bir kişinin "o zaman ben bir soru sormak istiyorum" diye seslendiği duyuldu. yüksekdağ, sözlerini sürdürürken soru sormak isteyen kişi parti görevlileri tarafından genel merkez binasının dışına çıkarıldı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;