Türkiye

Yumurtaya yeni standartlar

Gıda Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre doğal rengini kaybetmiş yumurtalar tüketime sunulmazken, yumurtalar üretim tarihinden itibaren 28 gün içinde tüketilecek.

Konular: Türkiye
Yumurtalara paketlemeden pazarlamaya kadar yeni standartlar geliyor. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı'nın resmi gazete'de yayımlanan türk gıda kodeksi yumurta tebliği’ne göre yumurtaların hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında yeni düzenlemeler geliyor.

tebliğ’de yer alan bazı düzenlemeler şu şekilde:

  • doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamayacak ve gıda sanayiinde kullanılamayacak.
  • kırık yumurtalar gıda maddelerinin üretiminde kullanılamayacak.
  • yumurta hijyenik olmayan malzemelerin (yaprak, saman ve benzeri) içinde satılamayacak.
  • etiketleme işlemleri kapsamında a sınıfı yumurtada işletme ve kümes numarasıyla yumurtlama tarihi kolayca görülebilir şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanacak. damgalanmamış a sınıfı yumurtalar toptan veya perakende olarak satışa sunulamayacak.
  • a sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. a sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak. yumurtlama tarihi farklı olan yumurtalar aynı paket içinde satışa sunuluyorsa, son tüketim tarihi belirlenirken ilk yumurtlama tarihi dikkate alınacak.
  • b sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde, en az 2 santimetre yükseklikte büyük harflerle "gida sanayii içindir" yazısı yer alacak.
  • yumurtanın üretim tarihi yumurtlama tarihiyle aynı olacak.
  • yumurta hazır ambalajlı hale getirilmeden önce nakliye ve depolama sırasında üretildiği işletmenin (kümes) adı ve adresi, işletme ve kümes numarası, yumurtaların sayısı ve/veya ağırlığı, yumurtlama tarihi veya periyodu, sevkiyat tarihi gibi bilgiler bulundurulacak.
  • yumurta üretildiği yerde ve tüketiciye ulaştırılana kadarki tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde ve yabancı kokulardan arındırılmış biçimde depolanacak; darbelerden, doğrudan güneş ışığından ve yüksek sıcaklıktan korunacak.
  • yumurtlama tarihinden sonraki 18’inci güne kadar yumurtanın soğutulması zorunlu olmayacak. 18. günden itibaren (+8)-(+5) derece arasında muhafaza edilecek.
  • a sınıfı yumurtanın muhafaza edildiği alanlar yapay olarak +5 dereceden daha düşük derecelerde soğutulmayacak. ancak 24 saatten fazla olmamak üzere sevkiyat sırasında veya 72 saatten fazla olmamak üzere perakendecide +5 derecenin altındaki bir sıcaklıkta tutulabilecek.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;