Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunan devlet televizyonu kapatıldı

Hükümetin kararıyla ERT'nin yayınları durduruldu, 2 bin 500 memur işsiz kaldı. Basın sektörü çalışanları protesto amacıyla grev kararı aldı.

Konular: Avrupa
Kapatma kararını protesto eden çok sayıda kişi kanalın önünde toplandı. [Reuters]

yunan hükümeti, devlet radyo ve televizyonu ert’nin yayınını durdurdu, böylece 2 bin 500 memur açığa çıkmış oldu.

hükümet, tepkilerin ardından ert’nin birkaç hafta içinde daha az çalışanla yenidenyayına başlayacağını aktardı. şirketin ne kadar süre kapalı kalacağı ya da tüm istasyonlarının yeniden açılıp açılmayacağı ise bilinmiyor.

basın çalışanları grevde

uygulamayı protesto eden basın sektörü çalışanları art arda uygulanacak 24’er saatlik genel grev kararı aldı.

yunanistan yazarlar federasyonu poesy, radyo ve televizyon çalışanları federasyonu pospert ve basın-yayın kurumları çalışanları dernekleri federasyonu poeptym’in ortak kararıyla grev, çarşamba günü saat 06.00’dan itibaren başladı. 

grev kapsamında tüm televizyon ve radyolarda haber programları durduruldu.

yazılı basın çalışanlarının grevde yer almaları nedeniyle ülke genelinde tüm gazetelerin de yayınlarına ara vereceği bildirildi.

destek için toplandılar

ert, karasal yayın yaptığı üç kanal ve bir uydu kanalı ile ulusal ve yerel radyo istasyonlarına sahip.

yayının durdurulmasının ardından binlerce kişi ert’nin atina’nın kuzeyindeki merkezi önünde desteklerini göstermek için bir araya geldi.

koalisyon ortakları eleştirdi

ert’nin kapatılması kararı, antonis samaras hükümetinin iki koalisyon ortağı sosyalist pasok partisi ve demokratik sol parti de eleştirdi. iki parti de uygulama konusunda kendilerine danışılmadığını aktardı.

kendisi de eski bir ert gazetecisi olan hükümet sözcüsü simos kedikoglou ise ert’ye yapılan harcamaların saydam olmadığını ve büyük kayıp olduğunu dile getirdi.

kedikoglou, “ert, diğer televizyon kanallarının üç ila yedi katı maliyetli, diğer kanallardan dört ila altı kat fazla personel barındırıyor ve  izleyici sayısı da normal bir kanalın yarısı kadar” diye konuştu.

ülkede ilk kez kamu sektöründe kitlesel bir işten çıkarma yapılmış oldu. hükümet, 2015’e kadar 15 bin memuru işten çıkarma sözü vermişti.  şu ana kadar özel sektörde ise bir milyon kişi işten çıkarıldı. 

ülkede yaklaşık bir yıldır iktidarda olan koalisyon hükümetini yöneten başbakan antonis samaras, yunanistan’a sağlanan kurtarma paketleri karşılığında avrupa birliği (ab) ve uluslararası para fonu’na (imf) verilen sözler gereği kemer sıkma politkalarını uygulamaya koyuyor.

imf, yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, yunanistan'ın 2015-2016 yıllarında 7,3 ile 12,7 milyar dolar arasında bir finansal açığı olacağı tahmininde bulunuyor.

yunanistan'ı vuran ekonomik kriz sonrası işsizlik oranı yüzde 27 ile rekor seviyeye ulaştı.24 yaşın altındaki gençlerde ise işsizlik oranı yüzde 50’nin üzerinde.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;