Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan dev greve hazırlanıyor

Kemer sıkma önlemlerine yönelik halkın tepkisi sürüyor. Atina'da eylemler hız kazandı.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

19 Ekim'de 48 saatlik grev var

Yeni önlemleri ön oylamayı geçti

Sendikalar güçlerini birleştirdi

Yunanistan'da yaklaşık iki buçuk milyon işçi 10 Ekim'de genel greve gitmeye hazırlanıyor. [Reuters]

yunanistan’da sendikalar, 19 ekim’de yapılması planlanan 24 saatlik grevin süresini 48 saate çıkardı. 20 ekimde ise yeni kemer sıkma paketi parlamentoda oylanacak.

ülkede hükümetin ekonomiyi düzlüğe çıkartmak için aldığı kemer sıkma önlemlerini protesto eden binlerce kişi perşembe günü de sokaklardaydı.

grev nedeniyle atina’daki toplu taşıma araçları çalışmazken, göstericiler kentin ünlü akropolis tapınağı'na turistlerin girişini de barikatlar kurarak engelledi. aralarında maliye bakanlığı yetkililerinden kanser hastalarına kadar ülkenin çeşitli kesimlerinden binlerce kişinin bulunduğu kalabalık  bütçe kesintisine karşı yürüdü.

sendikalar güçlerini birleştirdi

kamu sektörü işçilerini temsil eden adedy sendikasının genel sekreteri ilias iliopoulos, yeni önlemlerin parlamentodan geçmesinin yunan halkını mahfedeceğini söyledi. adedy grevi özel sektörün önde gelen sendikalarından gsee ile birlikte koordine ediyor. 

iki sendikanın toplam üyeleri iki buçuk milyonu buluyor. bu rakam yunanistan’daki iş gücünün yarısına denk geliyor. iki örgüt aslında ideoloji olarak birbiriyle uyuşmasa da ekonomik krzi karşısında güçlerini birleştirerek hükümete karşı mücadele ediyor.

19 ekim’de yapılacak eylemin aylardır düzenlenen en büyük işçi hareketi olması bekleniyor.


göstericiler, atina'da turistlerin akın ettiği akropol'e girişi engelledi.

tasarı ön oylamayı geçti

ekonomik önlemler nedeniyle zor durumda kalan sosyalist hükümet, yeni bütçe kısıntılarını parlamentodan geçirmek için uğraşıyor.

önlem planı kıdem tazminatı ve maaş kesintileri ile kamu sektöründe işten çıkarmaları içeriyor. 

tasarı, iktidar partisi üyelerinin de aralarında olduğu birçok kişinin muhalefetine rağmen perşembe günü komitede ön oylamayı geçti.

iktidardaki pasok parti üyelerinden leonidas grigorakos, “tasarıya karşı oy vermek niyetinde değilim, ancak kimse beni bunu eleştirmekten alıkoyamaz. bu yaşananın başka bir örneği daha yok, bütün toplum tetikte, karmaşa içinde çok büyük bir güvensizlik var” diyerek tasarıyı eleştirdi.

büyük bir iktisadi durgunlukla karşı karşıya olan yunanistan, bu yıl gayrısafi yurtiçi hasılanın neredeyse yüzde 162’si olan kamu borcuyla mücadele ediyor.

son olarak, avrupa birliği, uluslararası para fonu (imf) ve avrupa merkez bankası yetkilileri denetçileri , yunanistan’ın 2012 için açıkladığı ek önlemleri yeterli bulmuştu. troyka’nın euro bölgesi liderleri ve imf icra direktörleri toplantısının sonucuna göre yunanistan’a verilmesi öngörülen 110 milyar euroluk yardım paketinin 8 milyar euroluk 6. diliminin serbest bırakması bekleniyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;