Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan için süre doldu

Yunanistan'ın IMF’ye ödemesi gereken 1.6 milyar euroluk borç taksidinin son ödeme süresi doldu. IMF, Yunanistan’ın borç taksidini ödemediğini teyit etti. Euro Bölgesi maliye bakanları da, Yunanistan'ın son çare olarak sunduğu mali programın uzatılması ve borçlarının kırpılması önerisini reddetti.

Başkent Atina'da bu kez de 'evet' taraftarları meydanlara çıktı ve Yunanistan'ın AB'de kalmasını istedi. [Fotoğraf-AA]

yunanistan'ın imf’ye ödemesi gereken 1.6 milyar euroluk borç taksidinin son ödeme süresi geçti.

uluslararası para fonu (imf), tsi saat 24:00'ten hemen sonra yunanistan’ın borç taksidini ödemediğini teyit etti.

böylece yunanistan, imf'ye borcunu ödeyemeyip sorumluluklarını yerine getiremeyen ilk kalkınmış ülke oldu.

yunanistan devlet televizyonu ert’ye konuşan başbakan yardımcısı yannis dragasakis “imf’ye yapmamız gereken ödemeyi kasım ayına dek ertelemeleri için talepte bulunduk” dedi.

imf’nin ödeme erteleme gibi bir yetkisi mevcut ancak sık kullanılan bir seçenek değil.

euro bölgesi'nden ret

telekonferans toplantısında yunanistan başbakanı aleksis tsipras'ın euro bölgesi'nin kurtarma fonu avrupa istikrar mekanizması'nın (esm) kreditörlüğünde iki yıllık mali program ve borçların yeniden yapılandırılmasını içeren teklifini görüşen euro bölgesi maliye bakanları teklifi kabul etmedi.

ab kaynakları, yunanistan'ın vadesi geceyarısı dolan mali programın uzatılması ve borçlarının kırpılması önerisinin kabul görmediğini ve kurtarma fonu başvurusunda normal prosedürün takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

euro bölgesi maliye bakanlarının bugün tekrar telekonferans toplantısı ile yunanistan'la ilgili yol haritasını tartışacakları bildirildi.

bu arada avrupa istikrar mekanizması'ndan yapılan açıklamada, yunanistan'a mevcut mali yardım programının vadesinin bu gece dolduğu için kalan 1,8 milyar euroluk kredi diliminin ve bankalara sermaye ilavesi için ayrılan 10,9 milyar euronun iptal edileceği belirtildi.

merkel: referanduma kadar yeni anlaşma konuşmayız

yunanistan'a en çok borç veren ülke konumundaki almanya'da başbakan angela merkel, atina hükümetiyle 5 temmuz'daki referanduma kadar yeni bir anlaşmayı görüşmeyeceklerini açıkladı. 

merkel, "referandum yapılmadan önce, yeni herhangi bir şeyi konuşmayacağız" dedi ve bunun gün içinde yunanistan hükümetinden gelen yeni teklifleri de kapsadığını söyledi. merkel kurtarma paketi için anlaşmaya varılamaması konusunda da tsipras hükümetini suçladı.

fitch yunanistan'ın notunu düşürdü

uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu fitch ratings, yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunu "ccc"den "cc"ye düşürdü. 

fitch ratings’ten yapılan yazılı açıklamada, ülkenin kredi notunun indirilmesine gerekçe olarak, yunanistan hükümeti ve resmi kreditörleri arasındaki müzakerelerin durma noktasına gelmesi gösterildi. bu durumun, yunanistan'ın devlet tahvillerini de içeren borç yükümlülüklerini yerine getirememe riskini ciddi derecede yükselttiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"şu anda hükümetin özel kreditörlere olan kamu borcunu ödeyemeyerek, temerrüde düşmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz. son günlerdeki olaylar, bizi anlaşmanın mali program geçerliliğini yitirmeden sağlanacağına ilişkin temel senaryomuzdan uzaklaştırdı."

s&p de düşürmüştü

bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu standard & poor's (s&p) da yunanistan'ın kredi notunu dün "ccc"den "ccc-"ye indirmişti.

yunanistan'ın kredi notu şu anda her iki derecelendirme kuruluşunun da "yatırım yapılamaz" ya da "çöp" olarak belirlediği not seviyelerinin daha da altında bulunuyor. 

obama: aşırı tepkiye yol açmamalı

abd başkanı barack obama, brezilya devlet başkanı dilma rousseff ile düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında yunanistan'daki durumun dünya ekonomisini nasıl etkileyeceği hakkında gelen bir soruyu cevapladı. obama, "yıl boyunca takip ettiğimiz bir durum, şimdiye kadar görüşmelere devam etmeleri için cesaretlendirdik. büyüme ve euro bölgesi'nde kalmaları için bir çözüm yolu bulmaları gerekiyor. yunanistan konusunda varılacak sonuca göre avrupa'da büyüme oranları düşebilir ve dünya ekonomisine bir miktar olumsuz etki yaratabilir ancak abd'de bir etkisinin olacağını düşünmüyoruz. yunanistan meselesi ciddiye aldığımız bir konu ancak aşırı tepkilere de yol açmamalı" dedi.

bu kez ‘evet’ taraftarları gösteri düzenledi

10 bin kadar 'evet' yanlısı Sintagma Meydanı'nda AB yanlısı gösteri düzenledi. [Fotoğraf-AA]

yunanistan'da nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında kreditörlerin öne sürdüğü koşulların 5 temmuz'da halk oylamasına sunulması kararının ardından başkent atina'da gösteriler devam ediyor.

halk oylamasında "evet" oyu kullanacak yunanlar, parlamento binasının da bulunduğu sintagma meydanı'nda gösteri düzenledi.

yaklaşık 10 bin avrupa yanlısı, yunan ve ab bayrakları ile "evet" yazılı pankartlar açarak "tsipras istifa. hemen şimdi anlaşma" şeklinde slogan attı.

ana muhalefet partisi yeni demokrasi'nin milletvekilleri, atina belediye başkanı yorgos kaminis ve selanik belediye başkanı yannis butaris'in de katıldığı gösteride, referandumda "evet" oyu kullanılması çağrısında bulundu.

syriza milletvekilleri meclis binasından çıkarken göstericilerle aralarında kısa süreli gerginlik yaşandı. göstericiler milletvekillerini istifaya davet etti. 

"avrupa'da kalıyoruz" sloganı eşliğinde yunanistan'ın larisa ve yanya şehirlerinde de benzer gösterilerin düzenlendiği bildirildi. 

aynı saatlerde propilea meydanı'nda "hayır" taraftarları da ab karşıtı bir gösteri düzenledi. yaklaşık 200 "hayır" taraftarı sintagma meydanı'na yürümek isteyince polis müdahale etti, 10 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

dün de yine sintagma meydanı'nda "hayır" taraftarları yaklaşık 25 bin kişinin katılımıyla büyük bir gösteri düzenlemişti.

kaynak: aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;