Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan tasarruf tedbirlerini onayladı

Tartışmalı reform paketi parlamentoda kabul edildi. Şiddetin hakim olduğu tepki gösterilerinde protestocular birbirleriyle çatıştı, bir kişi öldü, onlarcası yaralandı.

Haberin Öne Çıkanları

Taş ve soplarla çatıştılar

Dükkanları yaktılar

Kritik tasarı oylanıyor

Parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanına perşembe günü kaos ve şiddet hakimdi.
Parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanına perşembe günü kaos ve şiddet hakimdi. [AFP]

yunanistan parlamentosu, tartışmalı tasarruf yasa tasarısını, atina sokaklarına şiddetin hakim olduğu bir günden sonra perşembe gecesi onayladı. iktidardaki panhelenik sosyalist hareket (pasok) üyelerinin biri dışında hepsi, yani 153 milletvekili müspet oy kullandı. 

tasarruf paketi için çarşamba akşamı düzenlenen ilk oylamada, pasok'un üyelerinin tamamı paket lehinde oy kullanmıştı.

tasarı, yunanistan’ın uluslararası kredi kaynakları konumunda olan uluslararası para fonu (imf) ve avrupa birliği’nin (ab) yunanistan’a kredi teminine devam etmesi açısından büyük önem taşıyordu.

başbakan yardımcısı ve maliye bakanı evangelos venizelos, yasa tasarısının onaylanmaması durumunda, papandreu'nun, yunan ekonomisiyle ilgili raporun görüşüleceği 23 ekim tarihli ab zirvesine gitmeyeceğini açıklamıştı.

paketlerin gecikmesi üzerine, uluslararası kredi kaynakları tarafından temin ediliecek sekiz milyar euroluk bir kredi diliminin tedariki ertelenmişti.

atina savaş alanı


şiddeti, öğlen saatlerinde maskeli gruplar başlattı. [reuters]

parlamentoda görüşmeler sürerken, hükümetin ekonomik reform tasarısını protesto etmek amacıyla yunanistan'ın başkenti atina'da eylem yapan karşıt görüşlü göstericiler arasında çıkan çatışmalarda bir kişi yaşamını yitirdi. gösterilere 70 bin ila 100 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.

kendilerini ‘iktidar karşıtı’ olarak adlandıran yüzleri maskeli grupların, mücadeleci işçi sendikaları birliği (pame) üyelerinin parlamento çevresinde oluşturduğu barikatı aşmak istemesi üzerine çıkan arbedede karşıt gruplar birbirlerine taş, sopa ve molotof kokteylleriyle saldırdı. 

öğlen saatlerinde meydana gelen çatışmalarda, grupların, çevredeki otellerin ön cephelerinden kopardıkları mermer parçalarıyla birbirlerine saldırmaları sonucu parlamentonun bulunduğu sintagma meydanına kaos hakim oldu. meydanda büyük güruhlar halinde çatışan gruplara, önce müdahale etmeyen polis, olayların şiddetlenmesi üzerine kontrollü olarak devreye girdi.  

inşaat işçisi hayatını kaybetti

haber ajansları, olaylarda yaralanan 53 yaşında bir inşaat işçisinin kaldırıldığı evangelizmos hastanesi'nde hayatını kaybettiğini duyurdu.

akşam saatlerinde açıklama yapan yunanistan vatandaşları koruma bakanı manolis othonas, pame üyesi olan işçinin ölüm nedeninin kalp krizi olduğunu açıkladı. othonas, bu kişinin gösterilerde herhangi bir yara almadığını vurguladı.


molofot kokteylli saldırılar sonucu birçok polis ateş aldı. [reuters]

yunan televizyonları canlı olarak yayınladığı olaylarda onlarca kişinin yaralandığını belirtirken, bölgede bulunan ambülansların yaralıları almak için olay yerine uzun süre yaklaşamadığını duyurdu. bir süre bekleyen yaralılar, olayların durulmasıyla birlikte çevredeki hastanelere nakledildi.

maskeli eylemciler, günün çeşitli zamanlarında banka şubeleri ve dükkanları yağmalayarak ateşe verdi, polise, taş, sopa ve molotof kokteylleriyle saldırdı. birçok polis, molotoflu saldırılar sonucu ateş aldı.

göstericilerin büyük bölümünün havanın kararmasıyla birlikte meydanı terk ettikleri kaydedildi. diğer yandan, yüzleri maskeli gruplarla polis arasındaki çatışmaların, ara sokaklarda geç saatlerde de yer yer devam ettiği ifade edildi. 

hayat durdu

yunanistan’daki dört milyon çalışanın yarısını temsil eden iki sendika, çarşamba ve perşembe günü 48 saatlik kapsamlı genel greve gitmişti. 


göstericiler, otellerin mermerlerini kırarak birbirlerine fırlattı. [afp]

grev nedeniyle, iki gün boyunca bazı sabah ve akşam seferleri ile atina metrosunun havaalanı seferi dışında hiçbir toplu taşıma aracı çalışmadı. hastanelerde doktorlar işbaşı yapmadı, sadece ilk yardım ve güvenlik birimleri çalıştı. greve, vergi dairesi, gümrük, belediye, yerel yönetim, liman, temizlik sektörü ve banka çalışanları ile avukatlar, taksiciler ve öğretmenler de katıldı. ekmek fırınları ve benzin istasyonları gibi temel ihtiyaçları karşılayan işletmeler bile genelde kapalı kaldı.

başbakan yorgo papandreu, hafta başında yaptığı açıklamada, “bu yunanistan ve avrupa için en kritik hafta olabilir” demişti. papandreu, yunan çalışanlara bu hassas dönemde ‘birlik ve sorumluluk’ gösterme çağrısında bulunmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;