Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan'la anlaşma yok

Yunanistan ile IMF ve AB arasında süren müzakerelerden bugün de sonuç çıkmadı. IMF, Atina hükümetine ay sonunda yapması gereken ödeme için ek süre alamayacağı uyarısını yaptı. AB Başkanı Donald Tusk Avrupa liderlerini acil toplantıya çağırdı.

Yunanistan'da 'evet' yanlıları da 'hayır' yanlıları da referandum öncesi birçok yerde protesto gösterisi yaptı. [Fotoğraf: Reuters]

euro bölgesi maliye bakanlarının lüksemburg’daki toplantısından yunanistan için iyi haber çıkmadı. avrupa komisyonu'nun euro’dan sorumlu başkan yardımcısı valdis dombrovskis “eurogroup’ta anlaşma yok. yunanistan konusunda 90 dakikalık toplantının ardından görüşmeler bitti. bu yunanistan’ın müzakerelere ciddi biçimde katılması için güçlü bir sinyal” dedi. afp’ye konuşan bir kaynak görüşmelerin sonucunu “trajik” olarak nitelendirdi.

ab'den acil toplantı çağrısı

avrupa birliği başkanı donald tusk, euro bölgesi'ne mensup 19 ülkenin liderlerini brüksel’de pazartesi günü acil olarak toplanması için çağrı yaptı. tusk “yunanistan’ın durumunu en üst siyasi düzeyde acilen görüşmek için zaman geldi” dedi. brüksel’deki zirve, perşembe ve cuma günü ab’ye üye 28 ülke liderinin katılacağı toplantıdan önce yapılacak.

yunanistan başbakanı alexis tsipras, kreditörlerin emeklilik haklarında kesinti ve kdv’de artış isteklerini reddetmişti. ab ve imf bu isteklerin yerine getirilmemesi durumunda kurtarma paketinin geri kalan kısmı olan, 7,2 milyar euroluk kısmını atina’ya aktarmayacak. reform paketi üzerinde anlaşılamazsa yunanistan bu parayı alma hakkını tamamıyla yitirecek.
 

'felaket'ten kaçınmak için 'makul bir uzlaşma'

eurogroup başkanı jeroen dijsselbloem düzenlediği basın toplantısında, sürenin azaldığını ve topun artık yunanların tarafında olduğunu söyledi. dijsselbloem “bir sonraki adım anlaşmayı güvenilir ve aynı zamanda ekonomik olarak sürdürülebilir yapmak. bu da yunan tarafından gelmek zorunda” dedi. avrupa komisyonu ekonomik ilişkilerden sorumlu komiseri pierre moscovici ise “felaketten” kaçınmak için “makul bir uzlaşma” çağrısı yaptı. atina hükümeti kurtarma paketini alamazsa 30 haziran’da imf’ye yapması gereken 1,6 milyar euro’luk ödemeyi gerçekleştiremeyecek. yunanistan’a taahhüt edilen kurtarma paketinin süresi de aynı gün sona eriyor. imf başkanı christine lagarde ise borcun ödenmesi için ek süre tanınmayacağını söyleyerek “benim 30 haziran tarihli bir sürem var. 1 temmuz’a kadar borç ödenmezse ödenmemiş demektir” dedi.

almanya başbakanı angela merkel bugün parlamentoda yaptığı konuşmada, görüşmelere değindi ve hâlâ bir anlaşmaya ulaşılabileceği konusunda emin olduğunu söyledi. ancak lüksemburg’daki hava pek de o yönde değildi. toplantı yapan maliye bakanları, yunanistan’ın borcunu ödeyemez duruma gelmesi halinde oluşabilecek senaryoları açıkça tartıştılar.

konuşulan senaryolar arasında yunanların euro bölgesi'nden çıkması da vardı. yunanistan maliye bakanı yanis varufakis ise sonucu pahalıya patlayabilecek fikir anlaşmazlıklarının yerine efektif bir mutabakat getirmeyi istediğini söyledi. yunanistan’ın b planı kurtarma paketinin kalan kısmını alamazsa ve imf borcunu ödeyemezse, yunanistan 5 yıldan bu yana ilk kez ekonomik olarak yalnız kalacak. atina’nın hazinesi boş kalacak ve herkes merakla ne olacağını bekleyecek.

b planı

irlanda maliye bakanı michael noonan “diğer seçenek de bir b planı hazırlamak” dedi ve yunanistan’ın euro’dan çıkması durumunda kendilerine “bulaşıcı bir etki” olmasından korkmadığını ifade etti. finlandiya maliye bakanı alex stubb ise “bir numaralı seçenek kurtarma paketinde uzatma. b seçeneği ise borçlarını ödeyemez hale gelmek” dedi. yunanistan merkez bankası çarşamba günü yaptığı açıklamada ilk kez, bir anlaşma olmaması halinde ülkenin sancılı bir şekilde euro’dan çıkabileceğini ve muhtemelen avrupa birliği’nden ayrılmak zorunda kalabileceğini söylemişti.

yunanistan’ın imf’ye olan borcu yanında, temmuz ve ağustos aylarında avrupa merkez bankası’na ödemesi gereken 6,7 milyar euroluk bir tutar da var. atina’nın kasasında para kalmaması durumunda sermaye kısıtlamalarının olabileceği yönünde haberler çıkmıştı. 5 yıllık kemer sıkma politikalarına son verme vaatleriyle ocak ayında işbaşına gelen tsipras, çarşamba günü yaptığı açıklamada, ab’nin emeklilik haklarında kesintiyi bir “takıntı” haline getirmesinin, muhtemel bir anlaşmanın önüne taş koymak ve tüm avrupa’ya zarar vermek anlamına geleceğini söyledi. tsipras bugün rusya devlet başkanı vladimir putin’in davetiyle st. petersburg’a gitmişti. tsipras’ın ziyareti ukrayna krizi yüzünden rusya ile ilişkileri kötüleşen avrupa’ya bir gözdağı olarak nitelendiriliyor.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;