2015 Genel Seçimi

Yurtdışı oylara erken önlem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve YSK Başkanı Güven Berlin'e giderek, Avrupa'daki Türk başkonsoloslarla bir araya geliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında oy kullanımında aksaklıklar yaşanmış, yeni sistem üzerine bakanlık ve YSK birlikte çalışmaya başlamıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde başkonsolosluklardaki sandıklarda randevu sistemiyle oy kullanılmıştı. [Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, 7 haziran’da yapılacak genel seçimler öncesi yüksek seçim kurulu (ysk) başkanı sadi güven ile birlikte, türklerin yoğun olarak yaşadığı avrupa ülkesi almanya’ya gidiyor.

almanya’nın başkenti berlin’e 6 şubat’ta günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek olan çavuşoğlu ve güven, burada batı avrupa ülkelerindeki türk başkonsoloslarla bir araya gelecek. seçim öncesi sadi güven’le birlikte bir ysk heyetinin ve başbakanlık yurtdışı türkler ve akraba topluluklar başkanlığı’ndan temsilcilerin de katılacağı toplantıda, seçim öncesi yurtdışında ve gümrük kapılarında oy kullanımıyla ilgili yapılacak işler konuşulacak.

cumhurbaşkanlığı seçiminde sorunlar yaşanmıştı

10 ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez başkonsolosluklarda randevuyla oy verme işlemi uygulanmış, yurtdışındaki türk seçmenler yaşadıkları ülkelerde ilk kez oy vermişti. ancak kullanılan oy sayısı 2.7 milyonluk seçmen sayısının çok altında kalmıştı. 248 bin kişi randevu alıp oy kullanmak için başvururken, bunların 232 bini oy kullanmıştı. hükümet ve muhalefet ysk'ya randevu sistemi nedeniyle tepki göstermişti.

seçimlerin ardından dönemin başbakan yardımcısı emrullah işler, randevuyla oy kullanma sisteminin katı bir şekilde uygulandığını ve bunun yurtdışından katılımı azalttığını belirtmiş; ysk başkanı’yla bazı esneklikler göstermesi için görüştüğünü söylemişti.

randevu sistemi iptal edildi

ysk 7 aralık tarihinde yurtdışı seçmenlerin oy kullanmasında aksaklıklara sebep olan ve tepki çeken randevu sistemini kaldırdı. ysk son seçimde en çok oyu alan siyasi partilere konuyla ilgili görüşlerini sordu. alınan görüşler doğrultusunda da ilk olarak randevu sisteminin kaldırılmasına karar verdi.

ysk’nın dışişleri bakanlığı ile yaptığı ve devam eden çalışmalara göre, oy kullanma işlemlerinin temsilcilik binalarında yapılması esas olacak. yurtdışı oy kullanmada temsilcilik bazında belirlenecek seçmen listeleri esas alınacak.

berlin’de yapılacak olan ve çavuşoğlu’nun başkanlık edeceği avrupa başkonsoloslar toplantısında sistemin detayları görüşülecek. çavuşoğlu aynı zamanda, almanya’daki türk stk’larının çatı kuruluşlarıyla da bir araya gelerek türk toplumunun gündemindeki sorunlarla ilgili de fikir alışverişinde bulunacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;