Tunus

Yurtdışındaki Tunuslular oy veriyor

Yurtdışında yaşayan Tunuslular Arap Baharı sonrasında Pazar günü yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde oy vermeye başladı.

Konular: Tunus, Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Yurt dışındaki Tunuslular oy vermeye başladı.

adayların favorisi Tunus Nida Başkanı Sebsi ve Munsif Merzuki

Tunus'ta seçim 23 Kasım'da

Tunus'ta 27 adayın yarıştığı seçimde 23 Kasım'da yüzde 50 barajı aşılmazsa Aralık'ta ikinci tur düzenlenecek. [Fotoğraf: AFP-Getty]

23 kasım’a kadar devam edecek yurtdışı oylama sürecinde amerika, avrupa ve ortadoğu’da 45 ülkede 360 bin seçmen oyunu verebilecek.

tunus yüksek seçim kurulu’nda medya sorumlusu lesad bin ahmet’ten edinen bilgilere göre libya, irak ve suriye’de genel seçimde olduğu gibi ‘güvenlik gerekçeleri’ nedeniyle seçim düzenlenmeyecek.

30 ekim’de başlayan seçim propaganda kampanyaları 20 kasım’da sona ermişti.

favoriler

genel seçimden birinci parti olarak çıkan tunus nida partisi başkanı baci kaid sebsi ve halen cumhurbaşkanı olan munsif merzuki adayların en güçlüleri sayılır.

beş adayın seçimden çekildiğini duyurmasına rağmen 23 kasım'da cumhurbaşkanı seçiminde resmi olarak 27 aday yarışacak.

nahda hareketi aday göstermedi

pazar günü yapılacak seçimde aday göstermeyen islami referanslı nahda hareketi, birden fazla kez adayların hiçbirine destek vermeyeceğini de vurguladı.

diyalog ve uzlaşmaya bağlı kalacağını söyleyen nahda hareketi, kendisine gönül veren kesimlerin serbest seçim yapması yönünde talimat verdi.

doğrudan seçim

tunuslular 23 kasım’da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminde, eski cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali’nin devrilmesinden bu yana ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını seçecek.

tunus devrimi'nden sonra munsif merzuki 2011 yılında kurucu konsey bünyesinde yapılan bir seçim sonucunda cumhurbaşkanı oldu.

23 kasım’da düzenlenecek seçimde adayların hiçbiri yüzde 50 barajını aşmadığı takdirde aralık sonlarında bir seçim turu daha düzenlenecek.

tunus'un yeni anayasasına göre cumhurbaşkanı çok geniş bir yetkiye sahip değil.

savunma, dış ilişkiler ve ulusal güvenlik politikalarına karar verme yetkisine sahip olan cumhurbaşkanı aynı zamanda parlamentoyu çözebilir ve anlaşmaları imzalayabilir.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;