Bilim-Teknoloji

Yürürken mesaj yazmak kaza nedeni

Bilim insanları, yürüme biçimini ve vücudun dengesini bozmasından dolayı yürürken mesaj yazmanın sadece çevredeki insanları rahatsız etmediğini, aynı zamanda kişiyi yoldan çıkararak tehlikeye soktuğu uyarısında bulundu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Yürürken mesaj yazmayın

Mesaj yazmak kaza sebebi

Hem yürüyüp hem mesaj yazmayın

Mesaj yazmak kaza sebebi
Yürürken mesaj yazmak kazaya davetiye çıkarıyor [gettyimages]

avusturalya queensland üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, normal yürüme hızıyla, mesaj yazarken veya bir şey okurken ortaya çıkan yürüme hızı karşılaştırıldı. sonuçlar, insanların en fazla telefonlarıyla mesaj yazarken yavaşladığını ve düz yolda ilerleyemediklerini gösterdi. araştırma, mesaj yazarak yürüyenlerin yavaşlamaları ve yollarından çıkmaları nedeniyle sadece diğer yayaları rahatsız etmekle kalmadıklarını, aynı zamanda özellikle karşıdan karşıya geçerken büyük bir risk aldıklarını gösterdi.

araştırmada yer alan siobhan schabrun, "bu durum özellikle yüksek risk içeren çevrelerde sorun oluşturabilir. örneğin trafiğin aktığı yerlerde veya tren raylarının yanında dikkatli olmazsanız yola ve rayların üzerinde çıkabilirsiniz" dedi.

youtube'da mesaj yazarken hayatlarını tehlikeye atan veya kafasını bir yere çarpan insanlara ait birçok video yer alıyor. abd'nin virginia eyaletinde nisan 2013’te yaşanan kazada, bir kişi metroyu beklediği esnada mesaj yazarken raylara düşmüş ve hayatını kaybetmişti.

yürüme yavaşlıyor

plos one dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, 26 deneğin 8 metre yürürken hareketleri gözlemlendi. her biri genç erkeklerden oluşan deneklerden, sırasıyla mesaj okurken, mesaj yazarken ve normal bir şekilde üç defa yürümeleri istendi.

deneklerin tümü, mesaj yazarken çok daha yavaş yürüdükleri gibi, hiçbiri hizasını korumayı başaramadı. schabrun, "her biri robotlara benziyordu. kafalarını, gövdelerini veya kollarını neredeyse hiç oynatmıyorlardı. bu kambur ve hareketsiz vücut biçimi, kişinin düşme riskini ciddi oranda artırıyor" yorumunda bulundu.

deneyde, normal yürümede adımlar arası mesafe yaklaşık 1.5 metreyken, mesaj yazarken yürüme esnasında bu mesafe neredeyse 1 metreye indi.

çoklu görev mekanizması bozuluyor

tıbbi istatistikler, mesaj yazarken binlerce insanın yaralanarak hastanelik olduğunu gösteriyor. ohio state üniversitesi tarafından yapılan araştırma, 2010 yılında abd'de 1.500 kişinin yürürken mesaj yazdıkları esnada geçirdikleri kazalardan dolayı acil servise gitmek zorunda kaldığını gösterirken, aynı sebepten yaşanan kazalar 2005'ten bu yana 2 kat arttı. plos one'da yayımlanan araştırmada yer alana deneklerden yüzde 35'i, mesaj yazarken ya takıldı, ya düştü ya da bir yere çarptı.

schabrun, insanların çoklu görev mekanizmasında mesaj yazmanın yürümeden önce geldiğini, bu yüzden dikkatimizi yürümekten çok mesaja verdiğimizi belirtti. washington üniversitesi'nden dr. beth ebel, seattle kentindeki yayaları gözlemleyerek yaptığı benzer bir araştırmada, mesaj yazarak yürüyenlerin, geçitlerde veya ışıklarda müzik dinleyen veya konuşan diğer yayalara oranla 4 kat daha dikkatsiz olduklarını tespit etmişti.

nbc news'a en son araştırmayı yorumlayan ebel, "tıpkı kendinizi otomatik pilota alıyormuşsunuz gibi yürüyorsunuz. bu çok riskli. yürürken telefonunuzu elinizden bırakın" ifadesini kullandı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;