İran Nükleer Programı

Zarif nükleer müzakereler için ABD'de

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve beraberindeki heyet BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleriyle nükleer müzakereler için ABD'ye gitti.

Konular: İran, Ortadoğu
Ashton ve Zarif bugün Viyana'da bir araya gelecek. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

iran'ın haber ajansı irna'ya göre, dışişleri bakanı zarif ve beraberindeki heyet sabah saatlerinde p5+1 ülkeleriyle yedinci tur nükleer müzakereler için abd'ye gitti.

görüşmeler, 17 eylül çarşamba günü zarif ve ab dış siyaset yüksek temsilcisi ve p5+1 grubu başmüzakerecisi catherine ashton'ın birlikte gerçekleştirecekleri öğle çalışma yemeğiyle başlayacak. heyetler yemek sonrası ve 18 eylül perşembe günü ikili görüşmelerde bulunacak.

abd'nin yeni yaptırımları

washington yönetimi, 29 ağustos cuma günü iran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, aralarında iran bankaları, havayolu şirketleri ve nakliye şirketlerinin de bulunduğu 25'i aşkın şirket ve kişiye yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde karar almıştı.

iran cumhurbaşkanı hasan ruhani ise abd'nin ülkesine yönelik yaptırım kararının nükleer müzakerelerin ruhuna aykırı olduğunu, buna rağmen görüşmelere dair iyimserliğini koruduğunu belirtti.

müzakereler uzatılmıştı

abd, rusya, çin, büyük britanya, fransa ve almanya’dan oluşan p5+1 ülkeleri ile iran arasında 24 kasım 2013'te cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre, tarafların 20 temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşması öngörülüyordu. müzakereler temmuz ayında varılan anlaşma ile dört ay daha uzatılmıştı.

nükleer programının barışçıl olduğunu savunan iran, kendilerine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

p5+1 ülkeleri ise iran'ın nükleer silah üretme kapasitesini sınırlandırmak istiyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;