İran

Zarif'ten Katar ziyareti

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Doha'yı ziyaret etti. Katarlı mevkidaşı ve ülkenin Emiri ile bir araya geldi.

Konular: İran, Katar, Ortadoğu

iran’ın tesnim haber ajansında yer alan habere göre, dışişleri bakanı cevad zarif çarşamba günü katar'ın başkenti doha’yı ziyaret etti, katarlı mevkidaşı muhammed bin abdurrahman al tani ve ülkenin emiri temim bin hamad al tani ile bir araya geldi.

katar haber ajansı da ziyareti duyurdu ve görüşme sırasında emir ile zarif arasında ikili ilişkilerin ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığını ifade etti.

iran cumhurbaşkanı hasan ruhani şubat’ın ortasında ilk kez kuveyt’e bir ziyaret gerçekleştirmişti. ruhani ziyaretten önce yaptığı konuşmada, körfez ülkeleriyle iyi ilişkileri istediğini söylemişti.

iran-körfez gerginliği

iran ile suudi arabistan’ın başını çektiği körfez ülkeleri arasında ilişkilerde büyük sorunlar var.

körfez ülkeleri işbirliği konseyi (kik) çatısı altında koordinasyon yürüten ülkelerdeki sünni iktidarlar, şii iran’ı ülkelerine en büyük ulusal güvenlik tehlikesi olarak görüyor.

kik, iran'ı arap ülkelerinin iç işlerine müdahale etmek ve ortadoğu'da yayılmacı politika izlemekle suçlarken, tahran yönetimi suçlamaların gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

suriye ve iran’daki savaşlarda bu iki taraf arasında bir vekâlet savaşı yürütülüyor.

halkın çoğunluğunun şiilerden oluşan bahreyn’deki sünni iktidar arap baharı’ndan sonra ülkede yaşanan ayaklanmalardan iran’ı sorumlu tutuyor.

suudi arabistan’da bir şii din adamının idam edilmesi ve iran’daki suudi temsilciliklerinin saldırıya uğramasından sonra iki taraf arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;