Suriye'de iç savaş

Zehirli gaz şüphesi yeniden

Suriye'de muhalifler, savaş helikopterlerinin Hama’nın kuzey kırsalındaki Kefer Zita’ya zehirli klor gazı içeren varil bombaları attığını söyledi. Humus'ta ise muhalifler rejim güçlerine bombalı araçla saldırdı.

Konular: Ortadoğu
Dera'da çatışmalar sürerken hava saldırıları da hız kesmiyor. Reuters

tıbbi kaynaklar, zehirli gaz sonucu 100'den fazla sivilin rahatsızlanarak hastanelere başvurduğunu aktardı. 

rejime bağlı savaş uçakları aynı bölgedeki huveyz köyüne de varil bombalarıyla saldırdı ama yaralanan olmadı.

muhalifler, idlib’in kırsalındaki temana köyünün de bombalandığını, ardından bazı kişilerin nefes darlığı yaşadığını bildirdi. 

humus'ta muhalifler saldırıya geçti

muhalifler, humus'ta bombalı araç patlamasında 4 kişinin öldüğünü söyledi. patlamalardan biri rejimin kontrolündeki cebel cendeli mahallesi'nde, kabul ahbar camii yakınlarında, diğeri de kentin doğusundaki zeydel yolunda meydana geldi. 

muhalifler, suriye rejim uçaklarının humus’un kırsalındaki telbise bölgesini bombaladığını aktardı. kaynaklar yerleşim yerlerine bomba isabet etmesi sonucu 3 kişinin öldüğünü, aralarında çocukların da olduğu bir çok kişinin ise yaralandığını açıkladı.

telbise’nin haciz melluk bölgesinde muhalif silahlı gruplarla rejim güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. kaynaklar, humus’un kuzey kırsalında, muhaliflerin kentin merkezindeki arkadaşlarının işini kolaylaştırmak için rejim güçlerine saldırı başlattığını söyledi. 

suriye ordusu humus’un kırsalındaki kanto bölgesini havadan ve karadan bombaladı. 

al jazeera humus muhabiri celal ebu suleyman, muhalif silahlı grupların humus’un eski humus bölgesinde ilerlediğini ve cendeli mahallesi'nde iki yıldır rejimin elinde olan bir askeri noktaya çok yaklaştıklarını aktardı. cendeli mahallesi suriye rejim kuvvetlerinin kontrolünde.

ebu suleyman, muahliflerin cendeli mahallesi'ndeki bir askeri noktaya bombalı araçla saldırı düzenlediğini, patlamanın ardından saldırıya geçen muhaliflerle rejim askerleri arasındaki çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

muhalifler cendeli mahallesi'ni ele geçirirse rejim taraftarı mahallelerle direkt temasa geçmiş olacak. cendeli, humus’ta kuşatma altındaki mahallelerle, zehra ve ermen mahalleleri gibi rejime destek veren mahalleler arasında bir tampon bölge niteliğinde.

ebu suleyman, bu durumun muhalif grupların humus’ta savunma durumundan saldırı durumuna geçtiklerinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

dera'da hizbullah ve rejime saldırı

muhalifler, güney kenti dera kırsalındaki busra şam bölgesinde hizbullah ve suriye rejimine ait bir askeri konvoya saldırdıklarını açıkladı. busra, şam’da birkaç gündür muhaliflerle hizbullah üyelerinin desteğindeki rejim birlikleri arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor.

al jazeera dera muhabiri muhammed nur, suriye savaş uçaklarının cumartesi günü kentin üzerinde yoğun bir şekilde uçtuğunu söyledi.

nur, savaş uçaklarının dera’nın batı kırsalındaki silfiya ve doğu kırsalındaki naima bölgelerini bombaladığını da sözlerine ekledi. suriye birlikleri naima’yı ele geçirerek hava istihbarat merkezi'ni doğu ve güneydoğu yönünden sağlama almaya çalışıyor.

halep'te varil saldırıları devam ediyor.

suriye uçaklarının halep’in bostanul kasr mahallesi'ne düzenlediği varil bombalı saldırıda ise 4 kişi öldü. ramuse mahallesi'nde muhaliflerle rejim güçleri arasında yaşanan çatışmalarda iki taraftan da ölenler var.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;