Kültür-Sanat

Zeki Alasya hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Zeki Alasya karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan'dan beri tedavi gördüğü hastanede bugün saat 10:32'de hayatını kaybetti. Zeki Alasya Türk sinema ve tiyatrosuna damga vuran isimlerden biriydi.

Zeki Alasya (sağda) uzun yıllar Metin Akpınar (solda) ile sahneyi paylaşyı. [Fotoğraf: CHA]

72 yaşında olan oyuncu zeki alasya tedavi gördüğü koç üniversitesi hastanesi'nde vefat etti.

hastaneden yapılan açıklamada, "karaciğer hastalığı sebebiyle 22 nisan 2015 tarihinden beri tedavisi devam etmekte olan zeki alasya bugün saat 10:32'de vefat etmiştir" denildi.

kimdir?

zeki alasya 18 nisan 1943'te istanbul'da dünyaya geldi. aslen kıbrıslıdır ve kıbrıslı mehmet kâmil paşa'nın yeğenidir.

robert kolej'den mezun olan alasya, sanat hayatına da 1959'da mttb tiyatrosu'nda amatör olarak başladı. arena, genar ve ulvi uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra haldun taner, metin akpınar ve ahmet gülhan ile birlikte devekuşu kabare tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı.

film çevirmeye 1973'ten sonra başladı. metin akpınar ile birlikte türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. birçok filmde yer aldı ve 1998'de kültür bakanlığı'nca devlet sanatçısı unvanı aldı.

salak milyoner, köyden indim şehire, güler misin ağlar mısın, nereye bakıyor bu adamlar, hasip ile nasip gibi filmleriyle eşleştirilmiş bir komedyen olarak ün kazandı. yönetmenlik kariyerine de 1977'de başlayan alasya aslan bacanak, sivri akıllılar, caferin çilesi, petrol kralları, doktor, köşe kapmaca, vay başımıza gelenler ve elveda dostum filmlerinde yer aldı.

akasya durağı dizisinde uzun yıllar nuri baba karakterini canlandı. en son küçük ağa dizisinde oynuyordu. 

metin akpınar: benim yarımdı

televizyonların canlı yayınlarına bağlanan dostları da zeki alasya'yı şu sözlerle anlattı: 

metin akpınar: zeki alasya benim yarımdı. yarım gitti, canım gitti. herkes için büyük kayıp. her ölüm gençtir ama zeki çok genç öldü. maalesef karaciğerde bir olumsuzluk oluşmuştu. çok geç fark edilmişti, yapacak bir şey yoktu. son zamanda hoş tutmaya çalışıyorduk. olabildiğince rahat ettirmeye çalışıyorduk. 15 gündür çok kötü bir tablo vardı.son 2 gündür ben yanındaydım. bugün sevdiği yemeği yapıp götürecektim. bu haberi aldım. kader bizi adeta birleştirmişti. babalarımız aynı firmada çalışırlardı. annelerimiz vefat ettiğinde imamları bile aynıydı. bu yazgı bizi birleştirdi ve ölüme kadar da ayrılmadık. ayrılık dedikoduları saçmasapan dedikodulardı. şimdi gerçekten ayrıldık, bazıları kına yakabilir. çok marifetli bir adamdı. terziliği bile vardı. zeki başarılı bir sanatçıydı. kısa ömrüne çok başarı sığdırdı.

müjdat gezen: çok kötüyüm, ne soyleyeceğimi bilmiyorum. geçen hafta ondaydım. çok halsiz gördüm. bekliyorduk ama bu kadar erken değil. kızıyla, eşiyle konuştum, karaciğerinde kist vardı. kardeşimi kaybettim. çok iyi bir oyuncuydu ama insan olarak kaybı beni en çok yaralayan.

ayşen gruda: zeki her zaman çocuk kalmayı başaran bir insandı. politik tiyatro yapmayı zeki alasya ve metin akpınar'dan öğrendim. inanamıyorum. 

nebil özgentürk: olağanüstü dönemlerde popüler ve muhalif olmayı başardılar. zeki ağabey olağanüstü bir oyuncu olarak da oyunlarda gelip geçti. bu sanat dünyasında biraz kibir vardır, zeki ağabey çok iyi bir insandı, mütevazı bir insandı. karakter rollerde, yan rollerde devleştiğini görürdük. zeki ağabey'i birçoklarından ayıran hem iyi kalpli olması hem de tevazuudur.

nevra serezli: onun hakkında kötü hiçbir şey söylenemez. televizyonlarda onun ölümüyle ilgili altyazı geçiyor ya bunu ona hiç konduramıyorum. çok anımız var. çok güzel günlerimiz oldu. oyunlardan sonra yemeklerde ingilizce şarkılar söylerdik. nükhet duru ile ikimizi çok güldürürdü. bir derdin olsa ona koşabilirdin. metin'in (akpınar) durumunu şu an düşünemiyorum. çok güzel insanlardı. 

kadir inanır: bence her şeyden önce iyi insan oluşuyla anımsanacak. sanatçılığı tartışılmaz zaten. hiçbir zaman en ufak saygısızlık, sevgisizlik örneği göstermedi. kelimenin tama anlamıyla iyi bir insandı, kalbi tertemizdi. yakın bir zamanda ziyaret ettim. rengi soluktu, kendisine hissettirmedim. bütün türkiye kaybetti, bence biraz da insanlık kaybetti. kimseyi rahatsız etmek istememiştir, rengi çok soluktu, hastaydı ama söylememiştir. yıllarca bütün sıkıntılarını içine attı, kimseden bir şey istemedi.

hülya koçyiğit: insan olarak çok güzel bir örnekti. hep güzel insanlığı ile anımsayacağım. çok değerli dostumdu, oyuncu arkadaşımdı. düşünür bir insandı. hassas bir insan olduğu için mesleki konularda, ülke konularında hep düşünen, hassasiyet gösteren, harekete geçmek isteyen bir insandı. ülke meselelerine çok kafa yorardı ama çok hassas bir kalbi vardı. ben bu vedaya inanamadım bile. bu kadar ciddi bir hastalığı olduğunu duymadım. gerçekten insanlar onu hep güler yüzüyle hatırlasın isterdi.

derya baykal: güzel yürek, büyük yürek diyorum kendisine. en son öteki türkiye’de bir cumhurbaşkanı filminde birlikte oynadık. çok güzel bir insan. hiç yakışmadı, çok şaşkınlık içindeyim. şeker koması geçirmişti. ben de takip ediyordum, çok üzüldüm. 

hale soygazi: yeri doldurulamaz çok önemli bir oyuncuydu. sevenlerine sabır diliyorum. biraz çocuk gibiydi. hoş, hafif bir ruh hali olan, çocuksu, iyi niyetli, son derece dost bir insandı. sette de çok eğlenirdik, mizah duygusu çok kuvvetliydi. onun yanında gülmemek, hayata başka bir perspektiften bakmamak mümkün değildi.

haldun dormen: şok olduk, hastalığını da bilmiyordum. maalesef beraber hiç çalışamadık ama insan olarak, sanatçı olarak çok büyük hayranlığım vardı. devekuşu kabareyle türk tiyatrosuna yepyeni bir şey getirmişti, salonlar hep doluydu, keyifle hepimiz izliyorduk. 

kaynak: dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;