Bilim-Teknoloji

Zihinle kontrol edilen robotik kol

ABD'li bir firma tarafından geliştirilen robotik kol, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandı. Karmaşık fonksiyonları yerine getirebilen kol insanlarda kullanılacak.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Zihinle kontrol edilen protez

ABD hükümetinden onay geldi

Yetişkin bir insan kolu boyutunda

Robotik kol çok ufak nesneleri bile kolaylıkla tutabiliyor. [Fotoğraf: DARPA]

segway firması tarafından üretilen deka arm adı verilen protez, fda tarafından benzerleri arasında onay alan ilk robotik kol oldu. sunduğu robotik ulaşım araçlarıyla 2001 yılında tanınan segway, yıllar yetişkin bir insanın kolunu büyüklük, ağırlık, şekil ve fonksiyon olarak taklit edebilen protez geliştirdi.

fda cihaz ve radyolojik sağlık merkezi'nden christy foreman, 'deka arm'in gerçek bir kola benzer şekilde karmaşık fonksiyonları yerine getirmeyi sağlayacağını' söyledi. kullanıcıların, deka arm ile dişlerini fırçalayabileceği, ellerini yıkayabileceği, yemek yiyebileceği ve kapı kilitlerini açabileceği belirtildi.

segway'i 2009 yılında satan kurucu dean kamen, robotik kola yıldız savaşları filminin ana karakterlerinden luke skywalker'dan esinlenerek 'luke' takma adını verdiklerini söyledi. skywalker, darth vader ile giriştiği düelloda sağ elini kaybetmiş ve ardından biyonik bir el kullanmaya başlamıştı.

düşünce gücüyle kontrol ediliyor

abd savunma bakanlığı'nın özel ar-ge kurumu darpa, deka arm için yapılan 100 milyon dolarlık bağısın 40 milyon dolarını karşıladı. robotik kolun hareketleri, kasların hareketleriyle oluşan elektriksel faaliyeti tespit eden sinyalleri yakalayan elektrotlar aracılığıyla kontrol ediliyor.

darpa yetkililerinden justin sanchez, 'robotik kolum üzüm kadar küçük ve hassas nesneleri bile rahatlıkla tutabildiği ve matkap gibi el hüneri gerektirecek cihazları kullanabildiğine' dikkat çekti. denekler ile yapılan testlerde, kullanıcılar bir yumurta bile kırmadan istenilen hareketleri gerçekleştirmeyi başardı.

deka arm'ın deneme sürecinin başarıyla sona ermesi durumunda, başta irak ve afganistan savaşlarında kollarını kaybetmiş olan en az 1800 askere nakledilebileceği belirtiliyor.

kaynak: the verge ve  independent

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;