Suriye'de iç savaş

Zubi: ABD'ye güvenmiyoruz

Suriye’de ateşkesin yeniden uygulanması için Cenevre’de diplomasi trafiği hız kazanırken, taraflar birbirine karşılıklı suçlamalar yöneltiyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'deki kaostan rejimi ve muhalifleri sorumlu tuttu. Muhalifleri temsil eden Müzakere Heyeti Başkanı Esad Zubi ise ABD’ye güvenmediklerini söyledi.

Al Jazeera'ye konuşan Zubi, ABD'ye güvenmediklerini ve Suriye'yi bölmek için planların yapıldığını söyledi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

cenevre’de ürdünlü ve suudi arabistanlı mevkidaşlarıyla görüştükten sonra bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura ile de bir araya gelen abd dışişleri bakanı john kerry, halep dâhil tüm suriye’yi kapsayacak ateşkes için çalışma yürüttüklerini söyledi. kerry, suriye'deki kaostan hem rejimi hem de muhalifleri sorumlu tutarken, muhalifleri cenevre’de temsil eden müzakere heyeti başkanı esad zubi abd’ye güvenmediklerini söyledi ve washington’un kendilerinin aleyhine çalıştığını savundu.

kerry cenevre’de staffan de mistura ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ateşkesin uygulanması için anlaşmaya varma konusunda umutlu olduğunu ancak bu konuda söz veremeyeceğini söyledi.

al jazeera’ye riyad’dan canlı bağlanan muhaliflerin müzakere heyeti başkanı esad zubi, abd’ye güvenmediklerini ve suriye’yi bölmek için planlar yapıldığını söyledi.

abd’nin muhaliflere desteğinin bir yalan olduğunu savunan zubi, abd’yi, muhaliflerin yanında durduğunu iddia ederek kendilerinin zafiyetlerini tespit etmekle, sonra da bu zafiyeti kendilerinin aleyhine kullanmakla suçladı.

zubi, muhaliflerin desteği sadece körfez ülkelerinden beklediğini dile getirdi.

kerry ise, suudi mevkidaşıyla, ateşkesin tekrar yürürlüğe girmesi halinde, cenevre’deki görüşmelere katılımlarını askıya alan muhaliflerin, müzakere masasına dönmesi için gerekenin yapılması konusunda anlaştıklarını söyledi.

cenevre’de siyasi çözüme ulaşmak için yeni bir müzakere turu düzenlemeye hazırlanan de mistura, moskova’da rus dışişleri bakanı sergey lavrov ile görüşeceğini açıkladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;