'2022 Dünya Kupası yazın oynanamaz'

UEFA'ya üye 54 Avrupa ülkesi, Katar'daki 2022 Dünya Kupası'nın kış mevsiminde düzenlenmesi konusunda fikir birliğine vardı.

Konular: Spor, Futbol
Yetkililer, Dünya Kupası'nın yaz aylarında düzenlenmesi halinde en çok taraftarların etkileneceğini dile getiriyorlar. [Katar Organizasyon Komitesi]
katar'da düzenlenecek 2022 dünya kupası'nın hangi mevsimde oynanacağı tartışmaları sürüyor. ibre kış aylarına doğru kayıyor.
 
avrupa futbol federasyonları birliği'ne (uefa) üye 54 futbol federasyonu, hırvatistan'da biraraya geldi. toplantıdan '2022 dünya kupası yazın oynanamaz' kararı çıktı.
 

Doktorlar ne diyor?

fifa sağlık kurulu, dünya kupası'nın kış aylarında oynanmasından yana. başkan michel d'hooghe, 50 dereceyi bulacak sıcaklığın insan sağlığını tehlikeye sokacağını söyledi. d'hooghe "katarlı yetkililer statları soğutabilir ama taraftar seyahat etmek zorunda. bu da büyük tehlike" dedi.
uluslararası futbol federasyonları birliği (fifa) başkan yardımcısı jim boyce "herkes binlerce taraftarın yerinden takip edeceği turnuvanın bu sıcaklıkta oynanamayacağı konusunda hem fikir" açıklamasını yaptı.
 
boyce, bundan sonra kupanın ocak, şubat, kasım ya da aralık aylarından hangisinde yapılacağının tartışılacağını söyledi. fifa'nın 3 ekim'de isviçre'nin zürih kentinde düzenlenecek toplantıda bu konuda prensip kararı alması bekleniyor. 
 
katar'ın aşırı sıcak ve nemli iklimi, kupanın kış mevsiminde düzenlenmesini savunanların en güçlü dayanak noktası. körfez ülkesinde sıcaklık yaz aylarında 50 dereceye kadar çıkıyor. kış ortalaması ise 24 derece civarında.
 
futbolun patronları 'kış' diyor
 
fifa başkanı sepp blatter ve uefa başkanı michel platini de kupanın yaz ayları yerine kış aylarında oynanması görüşünde. platini'ye göre en uygun aylar ocak ve şubat. buradaki sorun aynı tarihlerde kış olimpiyat oyunları'nın düzenlenecek olması.
 
fifa toplantısından nasıl bir karar çıkacağını bilemeyeceğini belirten platini, "bir şey söylemek çok zor. top artık fifa başkanının ayağında" dedi.

katar 2022 yetkilileri ultra-modern statlarda kusursuz soğutma sistemleri kullanarak sıcaklığı 28 dereceye kadar düşürme garantisi veriyor. fakat fifa yetkililerine göre ülkeye gelecek binlerce taraftar stadyum dışında sağlık problemleri yaşayabilir.
 
katarlı yetkililer aynı zamanda turnuvanın kışa kaydırılmasının kendileri için fark etmeyeceğini dile getiriyor.

lig yönetimleri tepkili

dünya kupası kış aylarına kaydırılırsa liglerin programı da değişecek. başta ingiltere olmak üzere birçok lig yönetimi bu karardan en çok kendilerinin etkileneceğini belirtiyor. en büyük çekinceleri ise ekonomik kayıplar ve maç takviminin iyice sıkışması. 
 
ingiltere futbol federasyonu başkanı greg dyke, katar'da maç takvimi üzerinde anlaşma sağlanamazsa kupanın başka bir ülkede oynanabileceğini söylemişti. fakat katar organizasyon komitesi genel sekreteri hasan el tavadi tüm hazırlıkların yapıldığını söyleyerek buna karşı çıkmıştı. 
 
avustralya futbol federasyonu başkanı frank lowy de turnuva kış aylarına kaydırılırsa tazminat talep edeceklerini söyledi. avustralya, 2022 ev sahipliği oylamasında katar'a kaybeden adaylardan biriydi. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;