Tacikistan'da sansüre karşı kampanya

'Özgürlük için 100 Gün' oluşumu, 50 internet sitesine erişimin hükümet tarafından engellenmesinin yasa dışı olduğunu öne sürüyor.

Haberin Öne Çıkanları

14'ü açıldı

'Hukuka aykırı'

Mahkemeye taşınacak

Kampanyanın destekçileri Tacikistan Anayasa Mahkemesine başvurarak hükümetin eylemlerinin hukuka uygun olup olmadığının incelemesini talep edecek. [Al Jazeera]

tacikistan’da gazeteciler hükümetin internet sansürüne engel olmak için harekete geçti.

ekim ayında ‘özgürlük için 100 gün’ kampanyasını başlata grup, ülkede ifade özgürlüğünün aracı olarak kalan tek mecra olduğunu düşündükleri internetin sansürlenmemesi için mücadele ediyor.

hükümetin 50 internet sitesinin mahkeme kararı olmadan engellendiğini açıklayan grup, hukuksuz olduğunu öne sürdükleri bu engellemenin sona ermesini istiyor.

öte yandan internet sağlayıcı şirketler de hükümete boyun eğmekle eleştiriliyor. gazeteciler, internet üzerindeki kısıtlamaların bedahşan bölgesindeki olayların ardından daha da arttığını söylüyor.

14 site yeniden açıldı

erişimin engellendiği 50 internet sitesinin içinde aralarında rusya merkezli centrasia.ru ve fergana.ru, tacik haber ajansı asia plus ve bbc’nin tacik servisinin de bulunduğu ve yazın kapatılan 15 haber sitesi de yer alıyor.

erişimin badakşan’da temmuz ve ağustos aylarında yaşanan çatışmaların haberlerinden dolay engellendiği düşünülüyor. eylül ayında bu 15 sitenin 14’üne erişim yeniden sağlandı. ancak imam hacı ekber turajonzoda’nin internet sitesi halen kapalı.

bir dönem kapalı kalan internet sitelerinin maddi zararı ise büyük.

temmuz ayında ülkenin milli istihbarat komitesi dağlık bedahşan özerk bölgesi genel müdürü abdulla nazarov'un öldürülmesinin ardından ordunun dağlık bedahşan bölgesine girmesiyle askeri birlikler ve isyancı kuvvetler arasında çatışmalar yaşanmıştı. ağustos ayında aynı bölgede silahlı bir grup hükümete karşı ayaklanmış, aralarında sivillerin de olduğu onlarca kişi öldürülmüştü.

hükümet, askeri operasyonların çok ağır olduğu, önceden önlem alınması halinde olayların önlenebileceği gerekçesiyle bazı medya kanallarında çıkan haberlerde eleştirilmişti.

‘özgürlük için 100 gün’ hareketinin öncüleri internet sansürünün bedahşan krizi sırasında sıkılaştırıldığını ve sonrasında da aynı şekilde, hatta daha da yoğunlaştırılarak devam ettiği görüşünde.

daha önceden erişimi engellenen internet siteleri de göz önüne alındığında, kapatılan sitelerinin ortak noktaları devlet başkanı emomali rahmanov ve aile üyeleri ile ilgili haber yapmış olmaları.

anayasa mahkemesi'ne başvuracaklar

kampanyanın destekçisi medya grupları olayı tacikistan anayasa mahkemesine taşıyarak hükümetin eylemlerinin hukuka uygun olup olmadığının incelemesini talep edecek.

‘100 gün’ kampanyası, yüksek mahkeme kararıyla engellenen, aşırı islamcı ve benzeri 12 internet sitesi üzerindeki yasağı kapsamıyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;