Türkiye ile gerginlik, İsrail’e pahalıya mal olur

Türkiye İsrail ilişkilerinin gerilmesine tepkiler sürüyor. İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer, Türkiye ile ticari ilişkilerin durmasının İsrail’e pahalıya mal olacağını, Türkiye’nin olağanüstü hızla büyüdüğünü söyledi.

Konular: Ortadoğu, Filistin

Haberin Öne Çıkanları

Bölge ülkelerinin ticareti çok düşük

Türkiye İsrail ekonomik ilişkileri

israil, türkiye’nin dış ticaret fazlası verdiği ülkeler arasında yer alıyor. türkiye geçen yıl bu ülkeye 2 milyar 83 milyon dolarlık ihracat yaparken, ithalat 1 milyar 359 milyon dolarda kaldı. ekonomi bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk yedi ayındaki dış ticaret 2,5 milyar doları buldu. türkiye'nin ihracatı 1,38 milyar dolar, ithalatı ise 1,18 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

israil merkez bankası başkanı stanley fischer, türkiye ile ticari ilişkilerin bulunmamasının, israil için pahalıya mal olacağını söyledi.

uluslararası para fonunun eski başkan yardımcısı olan ve türkiye'ye de bu görevi sırasında çokça gidip gelen fischer, tel aviv'de düzenlenen bölgesel ekonomik işbirliği ile ilgili uluslararası bir konferansta yaptığı konuşmada, türkiye ekonomisinin son derece hızlı bir büyüme kaydettiğini ve büyümede israil'i geride bıraktığını vurguladı.

fischer, "türkiye ekonomisi olağanüstü bir hızla büyüyor. büyük girişimcilere, avrupa eğitimli işgücüne sahipler. türkiye bölgede çok büyük bir pazar ve önemli bir ihracatçı ülke olacak. türkiye ile ticari ilişkilerin bulunmamasının sonuçları bize pahalıya mal olur" diye anlattı.

körfez ülkeleri de dahil bölge ülkeleri ekonomileri içinde, türkiye'nin en önemli ülke olduğunun da altını çizen fischer, ortadoğu'da bölgesel iç ticaretin çok küçük olduğunu, bu ticaretin gelişmeye bile başlasa yine de küçük boyutlarda kalacağını ifade ederek, "bizim bölgesel ticaretimiz halen çok fazla miktarda değil ama büyürse, bu da yararımıza olacaktır" diye konuştu.

israil merkez bankası başkanı, filistin ekonomisinin, israil'inki ile kıyaslandığında oldukça küçük olduğunu ifade ederken de, filistin ekonomisinin boyutunun yaklaşık 10 milyar dolar civarında iken, israil'inkini 220 milyar dolar olarak verdi.

bu veriler karşısında, filistin ekonomisinde yaşananların israil için fazla önemli olmayacağını, ancak israil'in ekonomisinde yaşananların, filistin için önemli olacağını da kaydetti.

iki ülkenin ekonomilerinde entegrasyonun, geçmişte olduğu gibi, bugün de mümkün olduğunu söyledi; filistin ekonomisinin bir kaç yıl önceki yüzde 15'lik büyümeyi yakalayamaması için bir neden bulunmadığını ifade etti.

filistin ekonomisinin iyi bir büyüme oranı yakalaması halinde, iki ülkenin ekonomileri arasındaki ilişkilere de etkisinin büyük olacağını belirten israil merkez bankası başkanı, "ancak, daha iyi ekonomik ilişkilerin, siyasi gelişmelerin yardımcısı olacağına inanmıyorum. siyasi bağımsızlıktan yoksun bir halkın bedelinin ödenebileceği doğru değildir. ama ekonomik büyüme, ilişkilerin istikrarı için için önemlidir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;