Suriyeli Mülteciler

Fransa'da yeni bir hayata başladı

Türkiye'de iş bulamadığı için iki ay önce Fransa’ya giden Suriyeli Çocuk Onkolojisi uzmanı doktor Talal Douksi yeni bir hayata başladı. Kendisi hastanede çalışıyor, çocukları okula başladı, eşi dil kursuna gidiyor.

suriyeli çocuk kanseri uzmanı 42 yaşındaki doktor talal douksi bir yıl boyunca türkiye'de uzmanlığı ile ilgili iş aradı. diplomasının kabul edilmemesi nedeniyle çaldığı her kapıdan eli boş döndü. uzmanlığını aldığı ve beş yıl boyunca çalıştığı fransa’daki bir hocasının da yardımı ile bu ülkeden çalışma vizesi alabildi.

ağustos ayının başında ailesi ile birlikte fransa’ya gitti. yeni bir hayata başladı. kendisi hastanede çalışıyor, yani kendi işini yapıyor. çocukları okula, eşi dil kursuna gidiyor. elektronik posta üzerinden al jazeera türk’ün sorularını cevaplayan talal douksi, artık her şeye sıfırdan başladıklarını söyledi:

“yeni bir hayata başladık burada, kendimizi güvende hissediyoruz. çocuklarım okula başladı ve mutlular. şimdilik geçici bir evde yaşıyoruz. buradaki arkadaşlarımız eşyalar konusunda bize yardımcı oldular. bize birçok ev eşyası verdiler. gelecek ay yeni evimize taşınacağız. yakında sosyal sigortaya da kaydımızı yaptıracağız.”

talal douksi, fransa’nın güneyindeki mende şehrinde bir devlet hastanesinin pediatri servisinde işe başladı. burada çocuk onkolojisi ve hematoloji üzerine hizmet veriyor. bu işi bulmasında ona daha önce uzmanlığını aldığı montpellier şehrindeki hocası yardımcı oldu.

“kalbimin yarısını istanbul’da bırakıyorum”

talal douksi fransa’ya gitmeden önce havaalanında al jazeera türk’e verdiği röportajda  türkiye’de çalışma imkanı bulabilseydi kalmayı istediğini söylemişti:

"türkiye’de devlet hastanelerinde çalışma imkânım olsaydı, bu imkânı kesinlikle değerlendirirdim. çünkü bu ülkeyi çok sevdim. ancak bir yıllık zorlu bir hayattan sonra fransa’ya gitmek zorunda kaldım. çünkü orada kendi alanımda çalışabileceğim.”

talal douksi’nin psikolog olan eşi dima douksi de çocuk bakıcılığı yaparak evin geçimine katkı sağlıyordu. havaalanında konuştuğumuz dima douksi kalbinin yarısını burada bırakarak istanbul’dan ayrıldığını söylemişti:

“istanbul’da iyi kalpli, insan sever, bilinçli ve kalbi büyük arkadaşlarla tanıştığım için allah’a şükrediyorum. doğasından, içinde hissettiğim güvene kadar istanbul’la ilgili her şeyi sevdim. ancak yaşam çok zor. elektrik, su, gıda ve can güvenliği yoksunluğu gibi zor yaşam şartlarından dolayı suriye’den kaçtık. ancak istanbul’da başka zorluklarla karşılaştık. eski bir avrupa gurbetçisi olarak, bir müslüman ülkede yaşamanın değerini çok iyi biliyorum. ezan sesini duymak benim için çok kıymetli. kalbimin bir parçasını istanbul’da bırakıyorum. burada yaşamaya devam etmek çok isterdim. ancak bu çok zor. eşim burada kendi alanında çok iş aradı, bulamadı. çalıştığı yerde çok yoruluyordu. günde bir saat ancak görüşebiliyorduk.

42 yaşındaki douksi, eşi ve iki çocuğu ile birlikte istanbul’da bir hayat kurmak istedi. aylarca iş aradı. bu süre zarfında esenyurt’ta suriyelilerin açtığı gayr-ı resmi bir klinikte hasta başına 10 lira ücretle çalıştı. kazancının yarısı üsküdar- esenyurt hattındaki yol masrafına gidiyordu. 

talal douksi, eylül 2015’te de al jazeera türk’te yayınlanan haberde sesini duyurmaya çalışmıştı. o zaman güvenlik nedeniyle kimliğini gizli tuttu, hem resmini hem de ismini vermek istemedi.

türkiye’de kalmak için her yolu denedi

al jazeera türk’te eylül 2015’te yayınlanan haberin ardından türkiye’de birkaç hastaneye özgeçmiş gönderdi. bir hastane talal douksi’nin başvurusuna geri döndü. özgeçmişini çok beğendiklerini söylediler. ancak üç sorun vardı. suriye'den aldığı diplomasının denkliği yoktu, çalışma izni alması gerekiyordu ki bu aylar alan bir süreçti. bir sorun da türkçe bilmemesiydi. türkçeyi öğrenebilirdi. ama diplomasına denklik alması imkânsızdı. çünkü bunun için iki ülkenin yazışmaları gerekiyordu. iki ülkenin ilişkisi olmadığı için bu da mümkün değildi. dolayısıyla o hastane de olumlu cevap veremedi. konuştuğu diğer hastanelerde de aynı sorunla karşılaştı. halbuki o bir hastanede çalışıp kendi işini yapabilseydi, türkiye'de yaşamak, çocuklarını müslüman bir ülkede büyütmek istiyordu.

türkiye’de hükümet suriyeliler için çalışma izni almayı kolaylaştırdı. ancak bazı meslekler için bu, hâlâ çok zor. bu yüzden diploma sahibi binlerce suriyeli doktor, avukat, eczacı, mühendis deniz yoluyla avrupa’ya kaçtı. ancak türkiye diğer taraftan eğitimli suriyelilerin avrupa’ya gitmesine de engel olmaya çalışıyor. bm vasıtasıyla batı ülkelerine iltica başvurusu yaparak kabûl alan suriyelilerin türkiye’den çıkışına izin vermiyor. talal douksi fransa’da uzmanlığını aldığı üniversite hocasının yardımı ile bu ülkeden çalışma vizesi alabildiği için türkiye’den çıkış yapabildi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;