Blog

Kredideki kesintileri geri almak mümkün

Kredilerden alınan dosya masrafı, ekspertiz ücreti gibi bedellerin tüketiciyle müzakere edilerek kesilmesi gerekiyor. Bu gerçekleşmediyse paranızı alabilirsiniz. 10 yıla kadar geriye dönük her türlü kesinti için tüketici mahkemelerine başvuru yapılabilir.

Konular: Ekonomi
Banka kredisindeki kesintileri geri almak isteyenlerin başvuruları üç aya sonuçlanıyor. [AA]

tüketiciyi koruma derneği genel başkanı şükran eroğlu, bankaların tüketici kredilerinde yaptıkları kesintilerin geri alınabildiğini, başvuruların üç ay içinde sonuçlandığını söylüyor.

al jazeera’ye konuşan eroğlu, 10 yıla kadar geriye dönük masrafların istenebileceğini hatırlatırken, bankaların yaptığı kesintileri belgelendirmek zorunda olduğunu anlatıyor.

eroğlu, “kesintilerde dekont değil, resmi belge gerekli. örneğin, bankalar ekspertiz diye para alıp, kendileri incelemeye gidebiliyor. ekspertize ödenen bir para olmayınca, bunu belgelendiremiyorlar.” diyor.

eroğlu adım adım neler yapılması gerektiğini şöyle anlatıyor:

  • kredi sözleşmesi mutlaka okunmalı. eğer sözleşmede sizden kesilen ücretler müzakere edilmemişse, bankaya bu ücretlerin geri ödenmesini istediğinizi anlatan bir dilekçe yazın.
  • dilekçenin, ”sizden şu kadarlık kredi kullandım, şu miktarda kesinti yapıldı, iadesini istiyorum.” şeklinde yazılması gerekli.
  • dilekçe örneklerini tüketici derneklerinin internet sitelerinde bulabilirsiniz, dernekleri arayarak da destek alabilirsiniz. burada şubeye değil, genel müdürlüklere yazmak önemli, daha hızlı dönüş alınıyor.
  • ispatlanması açısından dilekçenin iadeli taahhütlü gönderilmesi daha doğru.
  • eğer banka talebinize olumlu yaklaşmazsa, kesintiler 2000 tl altındaysa ilçelerdeki tüketici hakem heyetine başvurmanız gerekiyor.
  • tüketici hakem heyetine konuyla ilgili dilekçe yazmanız ve kesintileri gösterdiğiniz dekontları da götürmeniz gerek. bu belgeler bankalardan da istenebilir. hakem heyeti karşı taraftan da savunma istiyor.
  • hakem heyetlerinde yığılma olduğu için başvurunuzun sonuçlanması zaman alabiliyor, genellikle üç ayı geçmiyor.
  • eğer kesintiler 1272 tl üzerindeyse dilekçe ile doğrudan tüketici mahkemesi’ne gitmek gerekiyor. davayı kendiniz de açabilirsiniz avukat da tutabilirsiniz.
  • davayı kaybederseniz avukatlık masraflarını da ödemeniz gerekebilir. 

kaynak: al jazeera

Melis Kobal

meslek hayatına 2001 yılında ntv'de muhabir olarak başladı. 2005-2011 yıllıarı arasında cnbc-e de ekonomi muhabiri olarak çalıştı. ab süreci, küresel kriz, anadolu ile ilgili programlar hazırladı. 2009-2010 yılları arasında cnbc-e'nin londra muhabirliğini yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;