Soma'da Facia

'Acı ders'in bedeli 301 can

Soma'daki kömür madeni faciasının bilançosunu açıklayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının 301 olduğunu söyledi. Yıldız, "Bu hepimiz için acı bir tecrübe, acı bir ders oldu" dedi.

Konular: Türkiye

 

manisa soma'da bulunan kömür madeni faciasıyla ilgili son açıklama yine enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız'dan geldi. ölü sayısının 301'e çıktığını söyleyen yıldız, "kurtarma faaliyetimiz bittikten sonra buradan çekip gitmeyeceğiz. psiko-sosyal destekle beraber aynı şekilde buradaki vatandaşlarımızın yanında olacağız" dedi.

kazadan ders çıkarılması gerektiğini söyleyen yıldız, "bizim için acı bir tecrübe oldu. amacımız şudur, bütün gerçekleriyle bunu hem kamu hem özel sektör açısından aydınlatacağız. . teknik, idari ve pek çok açıdan gerekli incelemeler yapılacak. madencilik sektöre olarak çıkarılacak çok ders var. bizim için çok acı bir ders oldu. bununla ilgili soruşturmalar teknik, idari ve hukuki açıdan yapılacak" diye konuştu. 

suriyeli çocukların çalıştığı iddiası

yıldız, 'yasal düzenleme yapılacak mı?' şeklinde soruya yıldız, "tbmm’de araştırma önergesi verildi. iktidarıyla muhalefetiyle. biz bunu destekliyoruz" diye yanıtladı. 

madende suriyeli çocukların çalıştırıldığı iddiasını yalanlayan yıldız, "dört gündür sosyal medyada suriyeli çocukların burada çalıştığını buna rağmen 100-150 civarında bunların üzerinin kapatıldığı söyleniyor. bu nasıl insanlık dışı bir hadisedir. böyle bir şey olabilir mi?" ifadelerini kullandı. 

"o madenci evinde"

madende mahsur kalan bir madenci olmadığını söyleyen bakan, "kontroller yapıldı, başka herhangi bir cesede rastlamadık" diye açıkladı. ulaşılamayan bir kişinin de evinde olduğunun anlaşıldığını ifade eden yıldız şunları söyledi: 

"bugün burada ilginç bir örnek yaşandı. kurtarma ekiplerinde annesine babasına telefon bile edemeyip bugün annesine babasına kavuşan biriyle karşılaştık. neden anneni babanı aramadın dedik, ben kurtarma faaliyetlerine odaklandım unuttum dedi. ayrıca ulaşamadığımız bir kişinin ise evinde olduğu anlaşıldı. 'neden haber vermedin?' dediğimizde 'evindeyim' dedi."

'2 milyona kömür dağıtıyoruz'

soma madeni'ndeki şartlar düzelene kadar üretim yapılmayacağını tahmin ettiğini söyleyen enerji bakanı yıldız, "daha önce 114 maden ocağı istediğimiz vasıflara uygun olmadığı için kapatıldı. iki ay önce bir kaza oldu, bir işçi öldü. ocağın kaçak olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

kömür madenlerinin tamamen kapatılmasının ise imkansız olduğunu ifade eden yıldız "bu sektörde 11 bin kişi çalışıyor. ama iş sağlığı konusunda kimsenin risk edilmesini istemeyiz. yerli kömürden elektriği üretebilmemiz lazım. 2 milyon aileye kömür dağıtıyoruz. nereden dağıtıyoruz? buradan dağıtıyoruz" dedi. 

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;