Çalışma hayatı

Asansörlere Meclis araştırması talebi

İstanbul'da 10 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından CHP, asansörlerin bakımlarının denetlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Torunlar şirketine ait inşaatta 10 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturma sürüyor. [Fotoğraf: CHA]

chp istanbul milletvekili sezgin tanrıkulu önderliğindeki chp'lilerin imzasıyla tbmm başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 6 eylül'de istanbul şişli'de 10 işçinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı. 

gerekçede, inşaatta insan ve yük taşınmasında kullanılan asansörün 32. kattan düşmesiyle ölen işçilerin "büyük bir ihmalin kurbanı oldukları" belirtildi. "türk standartları enstitüsü (tse) gözetim ve muayene merkezi başkanlığı, asansör bakım ve işletme yönetmeliği çerçevesinde 2012 yılının mayıs ayından bu yana asansörlerin periyodik muayenelerini gerçekleştirmektedir" denildi. asansörlerin çoğunun bakımsız olduğu vurgulanan önergedeki diğer ifadeler şöyle:

"basında yer alan haberlere göre, tse ekipleri, söz konusu tarihten bu yana 23 ildeki 138 belediye ile imzalanan protokoller kapsamında türkiye genelinde 45 bin 565 asansörün muayenesini gerçekleştirmiştir. bu muayeneler sonucunda; bu asansörlerin 30 bin 656'sının 'kullanılamaz', 4 bin 673'ü nün 'bakımdan geçtikten sonra kullanılabilir' ve 10 bin 873'ünün ise 'güvenli şekilde kullanılabilir' durumda olduğu tespit edilmiştir. konutlar ve iş merkezlerinde gün içinde çok defa kullanılan asansörlerin periyodik bakımları, tse normlarınca düzenli ve profesyonellerce yapılmalıdır. asansörlerin denetlenmesi ve bakımlarına yönelik mevzuatın açıkça belirttiği; 'can ve mal güvenliğinin devamını sağlamak için asansörün ve tüm aksamlarının bakımı, bakım ve işletme kılavuzlarında yer alan talimatlara göre yapılmalıdır' ibaresi maalesef hiçe sayılmaktadır. araştırmalar ülkemizde kullanımda olan asansörlerin çoğunun bakımlarının yetersiz olduğunu göstermektedir. kentsel dönüşüm çalışmaları sonucu çok katlı yapıların sayısındaki artış ve bu yapılarda kullanılan asansörler gelecek adına risk teşkil etmektedir. bu hususta ihmallere yol açılmadan ve kamuoyunda oluşan tüm şüphelerin giderilmesi için meclis araştırması açılması elzemdir."

istanbul şişli'de torunlar gayrimenkul yatırım ortaklığı'na (gyo) ait rezidans inşaatındaki asansör 32. kattan yere çakılmış, 10 işçi hayatını kaybetmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;