Çözüm süreci

Atalay: Yol haritası hazırlıyoruz

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, PKK’lıların eve dönüşleri konusunda bir yol haritası hazırladıklarını belirtti, "O yol haritasında her şey zamanlı olacak. 'Şu tarihe kadar şu' şeklinde. Biz de onun gereğini yapacağız" dedi.

İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmelerde hükümeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay temsil etti. [Fotoğraf-AA]

tbmm içişleri komisyonu'nda, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine dair kanun tasarısı'nın ilk üç maddesi kabul edildi. 

milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan başbakan yardımcısı beşir atalay, çözüm sürecinin hedefini ‘silahların bırakılması, şiddetin bitmesi ve eve dönüşün sağlanması’ olarak özetledi.

atalay “başka bir hedefi yok bunun. 'bunu nasıl yapacaksınız?' zaten bunu çalışıyoruz işte. bakanlar kurulu'na bunun yetkisini veriyoruz. bunların bir kısmı tekrar yasa olarak size gelecek. bu bir çerçeve yasa. burada hiç karmaşık bir şey yok” dedi.

başbakan erdoğan’ın imralı’da tutuklu pkk lideri abdullah öcalan’la görüştüğü yolundaki iddiaları yalanlayan atalay, “sayın başbakanımızın bir görüşmesi olmamıştır. mit müsteşarımız ve mit mensupları görüşür imralı ile. biz siyaset kesimiyle görüşürüz. bu böyle yürür” diye konuştu.

 eve dönüşlerin nasıl olacağı konusuna da değinen atalay, tasarının zaten bu konunun çalışılması görevini verdiğini belirtti. atalay şöyle devam etti:

"o bir yasa tasarısı olarak yarın huzurunuza gelecek. eve dönüşün nasıl olacağını biz şimdi çalışacağız. bir yol haritası hazırlıyoruz. o yol haritasında her şey zamanlı olacak. 'şu tarihe kadar şu' şeklinde. biz de onun gereğini yapacağız. bu yol haritasının gerçekleşmesi için yasaysa yasa, başka çalışmalarsa başka çalışma. bunlar şimdiden sonra yapılacak çalışmalar. biz bunları anlatıyoruz ama siz bunlara inanıp inanmamakta özgürsünüz."

atalay çözüm sürecinin topluma yeterince anlatılmadığına ilişkin eleştirilere de yanıt verdi.

her ay aylık gündem araştırması yaptıklarını belirten atalay, "yürüttüğümüz her konuyu mutlaka topluma sorarız. toplumun onaylamadıklarından vazgeçeriz. yüzde 50'nin üzerinde onay almayan tasarrufları biz yürütmeyiz. çözüm süreci şu anda çok yüksek bir onay alıyor. toplum bizim ne yapmak istediğimizi biliyor. her bölgede en az yüzde 50'nin üzerinde. insanlar umut içinde, bundan kurtulmak istiyor” dedi.

tasarının ilk üç maddesi kabul edildi

kabul edilen maddelerde, tasarının amacının, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak belirtiliyor. 

"uygulama, izleme ve koordinasyon" başlığı altında, hükümetin çözüm süreci kapsamında yürüteceği çalışmalar şöyle sıralanıyor: 

"terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirleyecek. gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına  karar verecek ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirecek.

silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleriyle sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak.

bu kanun kapsamında yapılan çalışmalarla alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak. 

alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyecek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak. gerekli mevzuat çalışmalarını yapacak.

yetki ve sekreterya başlığı altında ise bakanlar kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli  kararları almaya yetkili olacak.

çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekreterya hizmetleri kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığı tarafından yürütülecek.”

tasarının görüşmelerinde mhp her madde için "tasarı metninden çıkarılması" önergesi verdi. 

hdp ise kamu düzeni ve güvenliği müşteşarlığı'nın adının "toplumsal barış ve müzakere bakanlığı" şeklinde değiştirilmesi, "karşılıklı silahsızlandırma" hükmünün tasarıya konulması, koruculuk sisteminin kaldırılması, müzakereleri yerli ya da yabancı heyetlerin de takip edebileceğine ilişkin önergeler verdi. her iki partinin önergeleri de kabul edilmedi.

tasarının görüşmelerine bugün devam edilecek.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;