Anayasa Mahkemesi, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Başbakanlık görevini de sürdürmesine itiraz eden CHP ile CHP'li Atilla Kart'ın ayrı ayrı yaptığı başvuruları 'kabul edilemez' buldu.

Yüce Divan main
Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusunu incelemeye gerek görmedi, yetkisizlik kararı verdi. [AA-ARŞİV]

anayasa mahkemesi kararı oy birliği ile alındı. kararda tayyip erdoğan'ın başbakanlık ve ak parti genel başkanlığı görevlerinden ayrılması veya bu görevlerinin sona ermiş sayılmasının hem kart'ın hem de parti olarak chp'nin haklarına müdahale oluşturmadığına hükmedildi:

"bu durumda, cumhurbaşkanı  seçilen  recep  tayyip erdoğan'ın,  başbakanlık  ve adalet  ve kalkınma partisi genel başkanlığının sona ermesine veya  sonlandırılmasına ilişkin hususlar nedeniyle güncel  ve kişisel hakları doğrudan etkilenmeyen başvurucuların, bireysel başvuru yapma hakları bulunmamaktadır. açıklanan nedenlerle, başvurucuların ihlale neden olduğunu ileri sürdükleri hususların   mağduru  olmadıkları   anlaşıldığından, başvurunun  diğer kabul  edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin 'kişi yönünden yetkisizlik' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir."

kart ve chp ayrı ayrı başvurdu

tayyip erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından önce chp milletvekili atilla kart ardından da parti olarak chp anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. başvurularda erdoğan'ın başbakanlık ve ak parti genel başkanlık görevlerinden ayrılmamasının hak ihlâli olduğu savunuldu. hem kart hem chp erdoğan'ın bu görevleri hukuka aykırı olarak sürdürdüğünü, bunun anayasa'da güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlâli anlamına geldiğini öne sürmüştü.

kaynak: anadolu ajansı


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;