ABD

Bir siyah gencin gözünden Baltimore isyanı

26 yaşındaki amatör fotoğrafçı Devin Allen’ın doğduğu ve büyüdüğü Baltimore’da çektiği siyah-beyaz fotoğraflar, polis ve göstericilerin çatıştığı kente başka bir açıdan bakıyor.

Konular: ABD

 

abd'nin baltimore kentinde gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybeden siyah genç freddie gray'in cenaze töreni sonrasında kentte çıkan olaylarda 19 bina ve 144 araç yakıldı, dükkânlar yağmalandı. 20 polis yaralandı, 230 kişi gözaltına alındı. kentte olağanüstü hâl ve bir hafta boyunca gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. binlerce polis bölgede görevli.

abd başkanı barack obama, baltimore'da patlak veren türden şiddet olaylarının haklı gerekçesinin olmadığını söyledi. "yanan bir bina televizyonda defalarca gösterilirken, doğru olanı yapan binlerce protestocunun ise arada kaybolduğunu düşünüyorum" dedi.

siyahların çoğunlukta olduğu baltimore’de doğan ve büyüyen devin allen’ın çektiği fotoğraflar da medyanın yansıttığından daha farklı bir perspektif sunuyor. 26 yaşındaki siyah abd’li allen’in evi, gözaltındayken ölen freddie gray’in polisle karşılaştığı yere sadece 5 dakika mesafede.

allen, fotoğraflarının yanında küçük notlar da paylaşıyor. bu notlarda ayaklanmanın ‘iyi, kötü ve çirkin’ taraflarını gösterdiğini belirtiyor.

çakı bulundurmak suçundan 12 nisan'da gözaltına alınan ve polis aracına kilitlenen freddie gray, araçtan indikten sonra hastaneye kaldırılmış, omuriliğinden ciddi biçimde yaralanma sonucunda 19 nisan'da hastanede hayatını kaybetmişti. üzerindeki sır perdesi hâlâ aralanamayan gray'in ölümüyle ilgili soruşturma başlatılırken, siyah genci gözaltına alan altı polis açığa alınmıştı.

missouri eyaletine bağlı st. louis kentinde 9 ağustos 2014'te darren wilson isimli 28 yaşındaki bir polis, 18 yaşındaki siyah genç michael brown'a ateş ederek ölümüne sebep olmuştu. olayın ardından oluşturulan jürinin aylar sonra, polis memuru wilson'ın yargılanmasını gerektirecek bir suç olmadığı kararına varması, ülke genelinde infiale neden olmuştu. o zamandan beri polisin siyahları öldürmesi, abd’nin farklı bölgelerinde ayaklanmalara neden oluyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;