Çalışma hayatı

Bozdağ: Kıdem tazminatı fonu hayata geçirilecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hükümetin kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğini açıkladı. Bozdağ, "Hükümet olarak biz diyoruz ki, fon kuralım. Fonda parası yatsın. Yarın işyerinden ayrıldı, gitsin hesabından parasını çeksin. Ne mahkemeye gitsin ne avukata gitsin" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ [Fotoğraf: AA / Arşiv]

istanbul sanayi odası'nın tepebaşı'ndaki yönetim binasında düzenlenen aylık olağan meclis toplantısı'na katılan adalet bakanı bekir bozdağ, sanayicilerin sorunlarını dinledi, yönelttikleri soruları yanıtladı. bozdağ, hükümetin kıdem tazminatı fonu'nu hayata geçireceğini söyledi.

iş mahkemeleri'nin sürekli çalışanlar lehinde karar vermesinden şikayetçi olan bir sanayiciye yanıt veren bozdağ, iş mahkemelerinde meslekten olmayan hakimlerin görevlendirilmesine ilişkin bir taslak üzerinde çalıştıklarını belirtti. bozdağ, hakimler, verdikleri kararlarda, kabul ötesinde hak ve hakkaniyet neyse onun gereğini yapmalıdır. şu anda bizim yasalarımız bu konuda işçi lehine veyahut da işveren aleyhine yorum yapma konusunda ne hakime ne de başka birine yetki vermemektedir. sadece hakkı tespit edip, sahibine teslim etmesi konusunda düzenlemeler vardır dedi.

'sendikaları anlamıyorum'

kıdem ve ihbar tazminatı konusunda yöneltilen bir soruya da bakan bozdağ, sorunun büyük bir sorun olduğunu savunarak, "sadece işveren için değil, işçiler için de büyük bir sorun. burada ben türkiye'deki sendikaların kıdem tazminatı fonuna neden karşı çıktıklarını hâlâ anlamış değilim. işçinin menfaatine yüzde bin, yüzde milyon olan bir düzene niye karşı çıkıyorlar anlamış değilim dedi.

işçinin kıdem ya da ihbar tazminatı alamadığı zaman mahkemeye gittiğini hatırlatan bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"aylarca yargılamalar sürüyor. yargıtay dosyayı onaylıyor. ondan sonra geliyor. şirket ortada yok. parayı tahsil edebiliyor mu yok. türkiye'de mahkeme yoluyla kıdem ve ihbar tazminatı tahsil oranı tamamıyla işçilerin aleyhinedir. hükümet olarak biz diyoruz ki, fon kuralım. fonda parası yatsın. yarın işyerinden ayrıldı, gitsin hesabından parasını çeksin. ne mahkemeye gitsin ne avukata gitsin. ne işveren 'ne olacak' diye kaygı duysun ne de işçi kaygı duysun. böylesine, herkesin menfaatine olan bir düzen kurulmak isteniyor ama türkiye'de sendikalar, 'biz yeri göğü yıkarız' diye konuşabiliyorlar. ben buradan işçi kardeşlerime diyorum ki, kıdem tazminatına karşı çıkan sendikalarınıza söyleyin, 'benim yararıma olan şeye niye karşı çıkıyorsun' bana sendikalar lütfen anlatsınlar. hükümetin önerdiği kıdem tazminatı fonunun hangi önerisinin, hangi harfi, hangi virgülü işçinin aleyhinedir işçinin lehine olan bir şeye sendika karşı çıkabiliyor.

hükümetin ve işverenin kıdem tazminatı konusunu yeterince anlatamadığını söyleyen adalet bakanı bozdağ, yüzde 100 işçinin lehine olan bir şeyi hayata geçirmeyi maalesef başaramadık. inşallah yeni dönemde hükümetimiz atması gereken adımı atacak, işçilerimizin de, işverenlerimizin de hukukunu koruyacak, kıdem tazminatı fonunu hayata geçirecektir dedi.

kaynak: dha, aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;