Cenevre-2

Cenevre-2 öncesi özerk kanton ilanı

Suriye'de PKK'ya yakın Demokratik Birlik Partisi (PYD) davet edilmedikleri uluslararası konferanstan saatler önce "Rojava'da" öz yönetim ilan ederek gövde gösterisi yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

"Cizire kantonunda" özerklik ilanı

Cenevre 2'ye mesaj gönderildi

Sırada diğer kantonlar var

Geçtiğimiz hafta Cizire kantonundaki özerklik ilanı gösterilerle kutlanmıştı.

suriye'nin kuzeyindeki kürtlerin önemli bir desteğine sahip olan demokratik birlik partisi (pyd), "rojava" olarak adlandırdığı bölgede, cenevre 2 konferansı'ndan hemen önce gövde gösterisi yaptı. konferansa suriye muhalefeti içinde ayrı bir grup olarak davet bekleyen pyd, beklentileri karşılanmayınca özerklik ilan etti.

özerklik ilanı "rojava'da" oluşturulacak üç kantondan biri olan cizire'yi kapsıyor. bu kantonda pyd'nin "rojava'nın" başkenti olarak kabul ettiği kamışlı ile birlikte amude şehri de var. diğer kantonlar ise afrin ve kobane. bu iki kanton için de önümüzdeki günlerde özerklik ilanı bekleniyor.

pkk'ya yakın pyd ve yönetimde yer alacak irili ufaklı diğer partiler ilanı bölgenin farklı kentlerinde kutladı. kamışlı'da al jazeera'ya konuşan batı kürdistan halk meclisi başkanı abdülselam ahmed, "cizre kantonunun demokratik özerkliğini ilan ediyoruz. halkımıza hayırlı olsun. yönetimimizde kürtler, araplar ve süryaniler yer alıyor. herkesi temsil ediyoruz. amacımız rojavalıların, kürtlerin hizmetinde çalışmak" dedi.

cenevre 2'ye mesaj

öz yönetim ilanının zamanlaması kürtlerin cenevre 2 konferansı'na gönderdiği bir mesaj niteliği taşıyor. ilan aslında çok daha önce yapılabilecek durumdaydı; bu yöndeki hazırlıklar aylardır sürüyordu.

demokratik özerklik ile ilgili ilk adım 12 kasım'da kurucu meclisin ilanıyla atılmıştı. 6 ocak'ta da özerklik rojava'nın bütünü için ilan edildi. kurucu meclis aynı tarihte anayasayı da kabul etti. ama bu gelişmeler cenevre 2'ye davet gelebilir gerekçesiyle sessiz sedasız geçiştirildi. 

pyd öncüliğindeki kürtler konferansta bağımsız bir grup olarak temsil edilmek istiyor. bu gerçekleşmeyince uluslararası topluma "geri adım atmayacağız, yolumuzdan dönmeyeceğiz" mesajı verilmiş oldu. 

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;