Türkiye

Cumhuriyet: Amacımız katliamı kınamak

Paris'te saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo'dan bazı karikatürler yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi, "Kimsenin dini değerleri ve kutsalıyla uğraşmak gibi bir düşüncemiz olamaz" açıklaması yaptı.

Konular: Türkiye
Charlie Hebdo karikatürleri nedeniyle gazeteye tepki gösteren 3 kişi polisler tarafından gözaltına alındı. [Murat Eğilmez/Al Jazeera]

fransa’nın başkenti paris’te 12 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından ilk sayısını çıkaran charlie hebdo dergisinin özel sayısından dört sayfayı yayınlayan cumhuriyet gazetesi bir açıklama yayımladı. charlie hebdo ile dayanışma sayısıyla ilgili cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni utku çakırözer'in açıklamasının bir kısmı şöyle:

"gazetemiz özgür düşünceye ve basın özgürlüğüne tahammülü olmayan terör odaklarının onlarca saldırısına hedef oldu. yazarlarımız uğur mumcu, muammer aksoy, bahriye üçok, ümit kaftancıoğlu, cavit orhan tütengil, onat kutlar, ahmet taner kışlalı gibi çok değerli aydınlar ve gazeteciler karanlık terör saldırıları sonucu yaşamlarını yitirdiler. charlie hebdo ve çizerlerine yönelik katliamın nedenlerini bu nedenle de çok iyi anlıyoruz."

"hassasiyetlere özen gösterdik"

"neredeyse tüm çizerlerini yitiren dergi, tüm fransız gazetelerinin gösterdiği örnek bir dayanışma ile bu sayısını çıkardı. biz de aynı dayanışmanın bir parçası olarak ve ifade özgürlüğüne sahip çıkma sorumluluğuyla derginin özel dayanışma sayısından 4 sayfalık bir seçkiyi yayımlamaya karar verdik. bu seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimizin yanı sıra toplumların dini hassasiyetleri ve inanç özgürlüklerine özen gösterdik. kimsenin dini değerleri ve kutsalı ile uğraşmak ya da bunları hedef almak gibi bir düşüncemiz yoktur ve olamaz. tersine yayın ilkelerimizde de belirttiğimiz gibi herkesin kutsal değerlerine sonuna kadar saygılıyız. tek amacımız bir yayın organına düzenlenen katliamı kınamak ve bu katliama karşı dayanışma duygumuzu iletmektir. cumhuriyet bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade özgürlüğünü savunmaya var gücüyle devam edecektir."

5 kişiye gözaltı

gazetenin istanbul şişli'deki binasının önüne protesto amaçlı farklı zamanlarda gelen üç kişi polisler tarafından gözaltına alındı. saat 15.30 sıralarında elinde 'tevhid bayrağı' olan bir kişinin binaya yaklaştığını gören çevredeki polisler şahsı polis aracına bindirdi.

protestocu, "benim dinime, peygamberime saldırmayacaksın. irak'ta, afganistan'da milyonlarca müslüman öldü, ne yaptınız?" diye bağırdı. 10 dakika sonra cübbeli ve asalı iki kişi de gazetenin önüne gelerek eylem yapmak istedi. polis bu kişileri de gözaltına aldı.

gazete önünde akşam saatlerinde toplanan bir grup ise, "hüzünlenme ya resulullah, bu ümmet seninle" yazılı pankart taşıdı, tekbir ve kelime-i şahadet getirdi. grup, "cumhuriyet gazetesi hesap verecek", "burası türkiye, fransa değil" sloganları atarken, bazı grup üyeleri de oturma eylemi yaptı.

gazete önünde gözaltına alınan 3 kişinin serbest bırakıldığını öğrenen grup eylemini bitirdi.

bu arada, cumhuriyet gazetesi'nin bulunduğu istiklâl sokak araç ve yaya girişine kapatılırken, sokağın iki girişinde de toplumsal olaylara müdahale aracı (toma) bekletildi.

sokağın yaya geçişine kapatılmasından önce gazetenin önüne ellerinde pankartla gelen 3 kişi ile daha sonra gazetenin sayfalarını yakarak, protesto gösterisi yapan 2 kişi gözaltına alındı.

karikatürleri iki yazar kullandı

derginin kapağında yer verdiği ve müslüman dünyasının tepkisine sebep olan hazreti muhammed çizimi yayımlanan karikatürler gazetede yer almadı. ancak iki köşe yazarı, hikmet çetinkaya ve ceyda karan bu karikatürü köşelerine koydu. hikmet çetinkaya söz konusu çizimin hazreti muhammed ile ilgili olmadığını savunarak, karikatürdeki fransızca cümleleri de türkçe'ye çevirdi. ceyda karan da "engizisyon tehlikesi" başlıklı yazısının başında charlie hebdo'nun hz. muhammed'li kapağını kullandı.

hazreti muhammed olduğunu kabul ediyorlar

derginin yazı işleri müdürü gerard biard ve kapağı çizen karikatürist luz ise, kapaktaki kişinin hazreti muhammed olduğunu kabul ediyor. önceki gün düzenlenen basın toplantısında konuşan biard, "bizim çizdiğimiz muhammed, daha önce çizilenlerle mukayese edilemeyecek kadar sempatik. o her şeyden önce ağlayan, iyi biri" ifadelerini kullandı. karikatürist luz ise, "muhammed'i çizme işine gelince... önce 'her şey affedildi' yazdım, sonra ağladım. ardından bu kapak çıktı" dedi. 

çakırözer, cnn türk yayınında, iki köşe yazarının charlie hebdo dergisinin kapağını kullanmalarıyla ilgili soruya, “gazetemizdeki yazarlarımız kişisel tercihlerini özgürce köşelerinde yansıtabilir. bunu olumlu görenler de, incitici görebilecek olanlar da olabilir. yazarların yorum özgürlükleriyle ilgili bir konu olduğunu görüyoruz” cevabını verdi.

matbaa çıkışı kontrol

cumhuriyet gazetesi dün charlie hebdo'dan bazı karikatürleri yayınlayacağını duyurunca, polis gazetenin basıldığı istanbul esenyurt'taki doğan medya grubu'na ait doğan printing center'a gitti. gelişme gazetenin internet sitesinde 'cumhuriyet dağıtımına polis baskını' olarak yer aldı. haberde, polisin basılan nüshayla ilgili savcıya bilgi verdiği belirtilerek, "savcılık, charlie hebdo kapak karikatürünün seçkide yer almadığı bilgisi üzerine engeli kaldırdı. polis, savcının izniyle kamyonların dağıtıma çıkmasına izin verdi" dendi.  

gazetenin bugünkü sayısındaki dört sayfada, charlie hebdo'nun saldırıdan sonra yayınlanan ilk sayısından karikatürler ve yazılar yer alıyor. cumhuriyet gazetesi'nin şişli'de bulunan binası etrafında gün gece alınan geniş güvenlik önlemleri devam ediyor. 

polis ekipleri, olası tepkilere karşı gece saatlerinden itibaren zırhlı araçlarla gazete binasını çembere alırken, istiklal ve nurettin mazhar öktel sokakları bariyerler yerleştirilerek trafiğe kapatılmıştı.  

ankara’da protesto

milli türk talebe birliği (mttb) üyesi bir grup, cumhuriyet gazetesi'nin charlie hebdo dergisinden bazı karikatürleri yayınlamasına tepki gösterdi. grup geceyarısından sonra cumhuriyet gazetesi'nin ahmet rasim sokak'ta bulunan bürosu önüne ellerinde "charlie provokasyona devam ediyor" yazılı dövizlerle geldi.

mttb il başkanı ömer nasuh erdoğan burada yaptığı açıklamada, paris'teki terör saldırısının ardından devlet adamlarının da katılımıyla düzenlenen yürüyüşün, "katliamların ırkı, dini, rengi olduğunu ve müslüman ülkelerdeki kıyımlara hiçbir zaman tepki verilmeyeceğini açıkça gösterdiğini" söyledi. 

cumhuriyet gazetesi'nin de dergiden bazı karikatürleri yayınladığını dile getiren erdoğan, "elbette türkiye'deki tüm basın kuruluşları özgürdür, ancak yapılan yayınlar millete hizmet yönünde olmalıdır. cumhuriyet gazetesi bu yayınıyla hangi devletlere hizmet etmektedir" ifadesini kullandı.

kaynak: aa ve cumhuriyet

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;