Çalışma hayatı

'Emniyet tedbirleri alınmamış'

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin ilk bulgularını değerlendiren Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Torun Center inşaatında 10 işçinin öldüğü asansörün insan taşınacak şekilde dizayn edilmediğini söyledi.

Konular: Türkiye
Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Türkiye'deki 1 milyon 630 bin işyerine karşılık 544 müfettiş olduğunu söyledi. [Fotoğraf: DHA]

çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı teftiş kurulu başkanı mehmet tezel, "mevzuat açısından yük asansörüne insan binmesi arzu edilmez. eğer zaruretten dolayı yük ve insan bir arada olacak ise, asansör dizaynının oraya kurulurken insan taşınacak şekilde dizayn edilerek, yedek halat sistemlerinin paraşüt sistemlerinin olması gerekirdi. burada ilk izlenimimiz böyle bir şey yok” dedi.

asansör faciasını inceleyen müfettişlerin çalışmaları ile ilgili konuşan tezel şunları söyledi:

"gözüken şu ki asansörün emniyetli limitler arasında çalışması gerekir. bu asansör en üst katlarda, o limiti aşmış ve kayıklarından kurtulmuş. bunun anlamı şudur; asansör üst limiti emniyetli limiti geçtiğinde durması lazım; durmamış, oradan çıkmış. burada emniyet stoperleri, emniyet switchleri yok. veya var çalışmıyor veya eksik. mühendislik ve güvenlik teknik emniyet açısından asansör üst limiti geçip kayıklarından kurtulduğu halde, kendi kendini tahrip eder vaziyete geldiği zaman bizim söyleyeceğimiz şu, 'en üst limitte emniyet tedbirleri' alınmamış. bu fevkalede önemli bir zaafiyet."

emniyet tedbirleri alınmamış

"kazanın en önemli temel sebebi en üst seviyede emniyet tedbirlerinin alınmamasıyla alakalı yaşanmıştır. sonuçta bu işyerindeki bu ihmaller zinciri ile alâkalı gerekli adli kovuşturmalar, çalışma bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar devam etmekte. inşallah bu son olur" diyen tezel, iş güvenliği müfettişlerinin daha önce torun center inşaatında 21 adet eksiklik tespit ettiğini belirtti:

"21 adet eksiklik içerisinde ciddi önemli eksiklikler var. işveren bu eksikleri daha sonraki denetimde gidermiş. iki tane eksiklikte işçi koğuşlarındaki olumsuz durum ile kişisel koruyucu donanımların kullandırılması hususunda eksiklikler vardı. bununla ilgili de idari para cezası yazılmış."

kaynak: doğan haber ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;