Türkiye

Erdoğan: Türkiye AB’den daha özgür

Al Jazeera'ye konuşan Başbakan Erdoğan, Gezi olayları ve İnternet yasası nedeniyle yapılan eleştirilere Avrupa'dan örnek vererek tepki gösterdi. Erdoğan, Cenevre-2'den de umutlu değil.

başbakan tayyip erdoğan, istanbul dolmabahçe'deki ofisinde al jazeera'den jamal elshayyal'in sorularını yanıtladı. erdoğan, gezi parkı eylemleri ve internet yasasıyla ilgili eleştiriler için "şimdi burada çok açık net bir şey söyleyeyim. bugün ab üyesi ülkelerin hemen hemen tamamına yakınından türkiye çok daha özgürdür. gezi parkı olaylarını söylüyorsunuz değil mi? almanya’nın frankfurt’unda olan olayları niye görmüyorsunuz? daha hamburg’ta yeni oldu. hamburg’daki olayları niye görmüyorsunuz? oradaki polislerin yaptıklarını gördünüz. ingiltere’de aynı şekilde olanları gördünüz" dedi. 

erdoğan, gezi parkı eylemlerinin iyi niyetli olmadığını, 12 ağacın sökülmesinin bahane edildiğini söyledi. erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"bunun asıl adı nedir biliyor musunuz? sandıkta başarı elde edemeyenler, bu tür yollarla başarı elde etmenin gayretine girmişlerdir. eğer demokrasiye inanıyorlarsa, özgürlüğü savunuyorlarsa, bunu molotof kokteylleriyle mi savunacaklar? cam, çerçeve, vatandaşın dükkanlarını yakarak, yıkarak, bu şekilde mi elde edecekler? böyle bir özgürlük mücadelesi olabilir mi? ben özgürlük mücadelesinin içinden geldim. şiir okuduğum için hapse giren bir insanım ben. bunu yaşamış birisiyim. bunu yaşamış bir insan olarak kalkıp da böyle bir özgürlük mücadelesi verene karşı durmak diye bir şey benim kitabımda yok."

başbakan erdoğan, isteyenin istediği yerde değil, belirlenmiş olan yerlerde miting ve basın açıklaması yapabileceğini söyledi; "ama kalkıp da 'ben istediğim yerde yaparım' derse, hayır istediğin yerde yapamazsın. böyle bir demokrasi de yok. dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde böyle bir şey olamaz. bildirirsin, bildirdikten sonra emniyet de onların güvenlik ortamını hazırlar ve bu güvenlik ortamında mitingini yaparsın. yerler bellidir" diye konuştu. 

"demir çubuklarıyla, molotof kokteylleriyle her şeyiyle beraber toplumun huzurunu kaçıracak şekilde bu tür eylemlerin içerisine giriyorlar" diyen erdoğan, görevlerinin bu tür eylemlere karşı durmak olduğunu söyledi. 

erdoğan cenevre-2'den umutsuz

başbakan tayyip erdoğan, suriye'deki iç savaşa çözüm bulma amacıyla tarafları biraraya getiren cenevre-2 toplantılarının gidişatından memnun değil. erdoğan, esed rejiminin cenevre-2'ye gelirken, cenevre-1’deki adımları kabul etmediğini hatırlattı; "kabul etmediği için cenevre-2 bana göre iyi başlamadı. bu gidişle iyi bir netice alınacağa benzemiyor. biz cenevre-2’yi maalesef bu noktada olumsuz bir gidiş olarak görüyoruz" dedi. 

türkiye-israil ilişkileri 

başbakan erdoğan, gazze'ye yardım götüren mavi marmara gemisine yapılan kanlı baskın sonrası israil'le kopan ilişkileri de değerlendirdi. erdoğan, "üç şey yerine gelmedikçe normalleşme olamaz dedim. bunun bir tanesi israil özür dileyecek. ikincisi tazminat ödeyecek. üçüncüsü de aramızdaki ambargo kalkacak. yani türkiye’den filistin’e, gazze’ye rahatlıkla her türlü yardım gidebilecek. bu köprünün kurulması lazım" diye konuştu. 


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;