2015 Genel Seçimi

Erdoğan'dan seçim kabinesine onay

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçici seçim hükümeti kabinesini onayladı. Davutoğlu, kabineyi açıkladı.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, ak parti genel başkanı ve başbakan ahmet davutoğlu'nu kabul etti. davutoğlu, geçici bakanlar kurulu üyelerini cumhurbaşkanı erdoğan'ın onayına sundu. erdoğan, kabine listesini onayladı.

davutoğlu, çankaya köşkü'nde listeyi açıkladı:

başbakan yardımcıları: yalçın akdoğan, numan kurtulmuş, cevdet yılmaz, yıldırım tuğrul türkeş

adalet bakanı: kenan ipek

aile ve sosyal politikalar bakanı: ayşen gürcan

avrupa birliği bakanı: ali haydar konca

bilim, sanayi ve teknoloji bakanı: fikri işık

çalışma ve sosyal güvenlik bakanı: ahmet erden

çevre ve şehircilik bakanı: idris güllüce

dışişleri bakanı: feridun sinirlioğlu

ekonomi bakanı: nihat zeybekçi

enerji ve tabii kaynaklar bakanı: ali rıza alaboyun

gençlik ve spor bakanı: akif çağatay kılıç

gıda, tarım ve hayvancılık bakanı: kudbettin arzu

gümrük ve ticaret bakanı: cenap aşçı

içişleri bakanı: selami altınok

kalkınma bakanı: müslüm doğan

kültür ve turizm bakanı: yalçın topçu

maliye bakanı: mehmet şimşek

milli eğitim bakanı: nabi avcı

milli savunma bakanı: vecdi gönül

orman ve su işleri bakanı: veysel eroğlu

sağlık bakanı: mehmet müezzinoğlu

ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı: feridun bilgin

kabinenin çoğunluğu korundu

başbakan davutoğlu, geçici hükümet kabinesinde bir önceki kabinede birlikte çalıştığı isimlerin büyük bir çoğunluğunu korudu. başbakan yardımcıları yalçın akdoğan ve numan kurtulmuş koltuklarını korudu. daha önce kalkınma bakanı olarak kabinede görev yapan diyarbakır milletvekili cevdet yılmaz, geçici hükümette başbakan yardımcılığı görevine getirildi.

bilim, sanayi ve teknoloji bakanı fikri işık,  çevre ve şehircilik bakanı idris güllüce, orman ve su işleri bakanı veysel eroğlu, ekonomi bakanı nihat zeybekçi, gençlik ve spor bakanı akif çağatay kılıç, maliye bakanı mehmet şimşek, sağlık bakanı mehmet müezzinoğlu, milli eğitim bakanı nabi avcı da koltuklarını korudu.

istanbul emniyeti’nden bakanlığa

7 haziran seçimlerine gidilirken tarafsız isimlere devredilmesi gereken üç bakanlıktan bu kez içişleri bakanlığı’nda değişikliğe gitti. sebahattin öztürk yerine istanbul emniyet müdürü selami altınok içişleri bakanı olarak atandı. altınok, 17 - 25 aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra görevden alınan istanbul emniyet müdürlüğü görevinden alınan hüseyin çapkın'ın yerine atanmıştı.

7 haziran seçimlerine giderken adalet bakanlığı’na getirilen müsteşar kenan ipek ve ulaştırma, denizcilik ve habercilik bakanlığı'na getirilen müsteşar feridun bilgin geçici hükümette 1 kasım seçimlerine gidilirken yine bakanlık yapacak.

muhalefet partilerinin temsilcileri

davutoğlu muhalefet partileri temsilcilerinden mhp milletvekili yıldırım tuğrul türkeş'i başbakan yardımcılığı’na getirdi. türkeş, 3 dönem kuralına takıldığı için milletvekili olmayan bülent arınç'ın yerine kabineye başbakan yardımcısı olarak girdi. arınç'ın görev alanında olan vakıflar ve kıbrıs ile ilişkilerin türkeş'in görev alanında olması bekleniyor.

hdp adına hükümette yer alan ali haydar konca, daha önce volkan bozkır'ın yürüttüğü avrupa birliği bakanlığına atandı. diğer hdp milletvekili müslüm doğan ise kalkınma bakanlığı'na atandı.

kabinenin dışardan bakanları

geçici hükümette görev almayı kabul etmeyen 5 chp, 2 mhp ve 1 hdp milletvekili yerine ise meclis dışından isimler atandı. bu isimlerden bazıları eski ak parti milletvekilleri ve bakanların bürokratları.

eski bbp genel başkanı kabinede

kültür ve turizm bakanlığı'na atanan yalçın topçu ise milliyetçilerin yakından tanıdığı bir isim. topçu, büyük birlik partisi (bbp) eski genel başkanıydı. yalçın topçu, "türkiye önemli bir süreçten geçiyor. devlet emretti, biz de kabul ettik" dedi.

1957 yılında ardahan'da doğan topçu, büyük birlik partisi kurucuları arasında yer aldı. topçu, muhsin yazıcıoğlu'nun hayatını kaybetmesi üzerine gerçekleştirilen 24 mayıs 2009 tarihindeki 4. olağanüstü kongre’de partinin yeni genel başkanı oldu.

iki yıl kadar sürdürdüğü genel başkanlık görevini 12 haziran 2011 milletvekili genel seçiminde alınan sonuç üzerine yaptığı yazılı açıklama ile bıraktığını açıklayan topçu, 3 şubat 2014 tarihinde, bbp'den istifa etti.

enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı görevine getirilen ali rıza alaboyun eski ak parti milletvekili. 3 dönem ak parti milletvekilliği yaptı, maden işletme mühendisi. etibank'ta genel müdür yardımcılığı yaptı, türkiye atom enerjisi kurumu'nda kurul üyeliği yaptı. alaboyun, soma'da yaşanan maden kazasından sonra kurulan komisyonun başkanlığını yapmıştı. alaboyun, görevini taner yıldız'dan devralacak.

gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı görevine getirilen kudbettin arzu, ak parti'nin eski diyarbakır milletvekili, belediye başkan adayıydı. arzu en son tarım bakan yardımcılığı görevini yürütüyordu. diyarbakırlı arzu, görevini yine yıllarca diyarbakır milletvekili olarak ak parti'de bakanlık yapan mehdi eker'den alacak.

çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı'na üç dönemlik bakanlardan olan faruk çelik yerine bakanlık müsteşarı ahmet erden, gümrük ve ticaret bakanlığına ise yine üç dönemlik bakanlardan olan nurettin canikli yerine müsteşar cenap aşçı getirildi.

görüşme 70 dakika sürdü

cumhurbaşkanlığı külliyesi'nde, basına kapalı gerçekleşen görüşme saat 19.08'de başladı. görüşme yaklaşık 70 dakika sürdü. davutoğlu, anayasa'nın 114. maddesi gereğince oluşturulan geçici bakanlar kurulu'nu, cumhurbaşkanı erdoğan'ın onayına sundu. erdoğan da davutoğlu'nun başkanlığında kurulan geçici bakanlar kurulu'nu onayladı.

erdoğan, hükümeti kurma görevini 7 haziran genel seçimleri'nde en fazla oy alan ak parti’nin genel başkanı davutoğlu'na vermişti. ancak koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadı. 45 günlük sürenin dolmasının ardından cumhurbaşkanı erdoğan erken seçim kararı almış; 25 ağustos salı günü davutoğlu'nu geçici hükümeti kurmakla tekrar görevlendirmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;