IŞİD

'Esed'e karşı eğit-donatta hemfikiriz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile imzalanacak olan eğit-donat anlaşmasında sona yaklaşıldığını, eğitilecek muhaliflerin rejimle de mücadele etmesi konusunda ABD ile aynı fikirde olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Taçi ile Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: AA]

ankara’ya resmi ziyarette bulunan kosova dışişleri bakanı haşim taçi ile ortak basın toplantısı düzenleyen çavuşoğlu, eğit donat anlaşmasında sona yaklaşıldığını söyledi. imzalama aşamasına henüz gelinmediğini ancak bazı küçük detayların çözülmesi halinde kısa süre içinde imzalanacağını belirtti. 

çavuşoğlu, daha önce abd ile uzlaşmada sorun olan muhaliflerin kiminle savaşacağı konusunda ise, hem işid hem rejimle savaşacakları konusunda abd ile aynı fikirde olduklarını söyledi:

“eğitip donattığımız güçlerin arazide suriye’nin bütünlüğünü tehdit eden unsurlarla mücadele etmesi doğal. bütün terör örgütleri de rejim de suriye’nin güvenliği ve istikrarı için tehdittir. daeş öldürdüğü insanları tüm dünyaya açıkça gösteriyor ama diğer taraftan rejim de her gün yüzlerce insanı öldürmeye devam ediyor. eğitip donattığımız unsurların deaş’la mücadele etmesi beklenmektedir ama rejimle de mücadele etmesi beklenmektedir. bu konuda abd ile aynı düşünüyoruz.”

mutabakat metninde türkiye'nin önemsediği iki nokta; eğitilecek muhalefetin seçimi ve hedefin kim olduğu konularında da prensipte anlaşma sağlandı. türk dışişleri kaynakları ocak ayında, mutabakat metninde hedefin kim olduğunun yazmayacağını belirtmişti. böylece gerektiğinde rejimle, gerektiğinde işid'le mücadele edebileceklerini söylemişti. eğitilecek muhaliflerin esed'e karşı da savaşması, ankara'nın eğit-donat programı için en önemli şartlarının başında geliyor.

ilk aşamda 1200 aday

abd savunma bakanlığı pentagon, suriyeli muhaliflere yönelik mart ya da nisan ayında başlaması planlanan eğit-donat programına dahil edilmek üzere ilk aşamada 1200 suriyeli muhalifin aday olarak belirlendiğini ve bu kişiler üzerinde yürütülen tarama sürecinin devam ettiğini bildirdi.

pentagon sözcüsü john kirby, düzenlediği basın brifinginde, "tarama süreci yoluyla şu anda (eğit-donat programına katılmak üzere) 1200 civarında bireyi belirlediğimizi size söyleyebilirim" dedi.

bu kişilerin tek bir grup değil, farklı gruplardan geldiği ve kendilerine yönelik taramanın halen devam ettiği, süreç boyunca da devam edeceği bilgisini veren kirby, türkiye, suudi arabistan ve katar'da eğitim verilecek alanlar ve oralarda görev yapacak personel hazır olduğunda eğitimlerin de başlayabileceğini ve bunun için öngörülen tarihin mart ortası ya da nisan ayı civarı olduğunu kaydetti.

‘de mistura planını prensipte destekledik’

çavuşoğlu, bm’nin suriye özel temsilcisi de mistura’nın dondurulmuş bölgeler planıyla ilgili olarak da, “bazı boşluklar olmasına rağmen prensip olarak destekledik. bir gün bile ateşkes sağlanması binlerce insanın ölmesini engellemek demektir” diye konuştu. ancak kapsamlı çözüm gerektiğini tekrarladı:

“altı haftalık da olsa ateşkesi memnuniyetle karşılarız ama rejim tarafından buna saygı duyulacak mı bu başka soru. akan kan devam etmesin, bizim esas kaygımız bu. köklü çözümler gerekiyor. pansumanla burada bir çözüme ulaşamayız. siyasi çözüm lazım. esed rejimi meşruiyetini kaybetmiştir. tüm unsurların içinde olduğu bir ulusal birlik yönetiminin suriye’de yönetimi ele alması gerekiyor ki kalıcı çözüme ulaşalım.”

18 şubat’ta birleşmiş milletler güvenlik konseyi’ne bilgi veren de mistura, "suriye hükümeti, şam'dan açıklanacak bir tarihten itibaren tüm halep kentine yönelik her türlü hava saldırısı ve ağır silahlarla yapılan saldırıları 6 hafta süreyle durdurmayı kabul ettiğini bildirdi" demişti.

mistura, muhaliflerin de bu çağrıya benzer bir yanıt vererek, roket ve havan saldırılarını halep'te 6 hafta süreyle durduracaklarını umduğunu ifade ederek, küçük bir umut ışığı bile olsa sivillerin korunması için her şeyin denenmesi gerektiğini söylemişti.

suriye muhalefetinin başındaki smdk başkanı halid hoca bu gelişmeyi, "halkın güvenliğini sağlayan gerçek bir anlaşmaya varıldığı takdirde öso genelkurmay başkanlığı ve öso'ya bağlı tüm birlikler anlaşma maddelerine bağlı kalacaktır. suriye'de ölümü durduracak ve daha fazla kan akmasının önüne geçecek her türlü girişimi memnuniyetle karşılıyoruz" diye yorumladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;