Türkiye

'Eşme ruhu' tartışması

Genelkurmay Başkanlığı, Abdullah Öcalan’ın mektubunda kullandığı "Eşme ruhu" ifadesinin ardından ortaya atılan “TSK, PKK ile işbirliği yapıyor” iddialarını yalanladı.HDP, açıklamaya araştırma önergesi ile tepki gösterdi.

Süleyman Şah Türbesi, düzenlenen operasyonla Suriye Eşme'sine taşınmıştı. [AA-Arsiv]

abdullah öcalan’ın nevruz’da okunan mektubunda kullandığı “eşme ruhu” ifadesi tartışma yarattı. türk silahlı kuvvetleri’nden yazılı açıklamayla yapılan yalanlamaya halkların demokrasi partisi tepki gösterdi.

hdp, “akp iktidarının orduyu gerilettik söylemine karşı ordu ile geçici bir sessizlik ittifakı yaptığı açığa çıkmaya başlamıştır. nitekim süleyman şah türbesi’nin rojava’nın eşme köyü’ne taşınması öncesi ve sonrasında gelişen diyalog ve pratikler, türkiye’de yeni siyaset yollarının açığa çıkmasına ruh kazandırmıştır. tsk kendi alanı olmamasına rağmen, görev alanının sınırlarını aşarak söz konusu ruha karşı doksan yıllık siyasete müdahale geleneğinin yeni bir refleksini göstermiştir.” dedi.

türkiye büyük millet meclisi’ne “türkiye’de asker-siyaset ilişkisinin yeniden düzenlenerek bu hususta demokratik bir rejimin gereklerinin yapılması ve askerin siyasete dahil olmasının önüne geçilmesi amacıyla” bir araştırma önergesi veren hdp, “türkiye’nin normalleşmesi, demokrasi normlarının oturması, asker siyaset ilişkisinin belgirgin bir şekilde normalleşmeyle uyum sağlaması için yapısal çözümlerin bulunması” gerektiğini belirtti.

genelkurmay ne dedi?

genelkurmay başkanlığı,   abdullah öcalan’ın diyarbakır’daki nevruz kutlamalarında okunan mektubunda yer alan “eşme ruhu” ifadesine ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapmıştı.

“tsk ile pyd/pkk’nın işbirliği yaptığı” yönündeki yayın ve haberlerin eleştirildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“bazı basın yayın organlarında; hiçbir zaman muhatabımız olmayan ve olmayacak olan terörist başının “eşme ruhu” açıklamasına atfen, süleyman şah saygı karakolu’nun suriye toprakları içinde yer değiştirmesi ile ilgili olarak “tsk ile pyd/pkk’nın işbirliği yaptığı” yolundaki yayın ve haberler tamamen gerçek dışı olup; 31 yıldır türkiye cumhuriyeti devleti’nin anayasal düzenini değiştirmeyi hedefleyen bir terör örgütü ile silahlı mücadele eden ve bu uğurda binlerce şehit ve gazi vermiş olan şerefli, haysiyetli ve onurlu millî ordu türk silahlı kuvvetlerine bu yakıştırmayı yapan kişileri ve yayın organlarını yüce türk milleti önünde şiddetle kınıyoruz.”

türbe eşme’ye taşındı

eşme, süleyman şah türbesi'nin şah fırat operasyonu ile taşındığı bölgenin adı. eşme bölgesinin kontrolü pkk’nın suriye kolu pyd’nin elinde.

suriye'nin halep şehrindeki karakozak köyü sınırları içerisinde bulunan türk toprağı süleyman şah türbesi'ndeki saygı karakolu'nda görevli 40 askeri personel ve buradaki tarihi emanetler 21 şubat'ta askeri operasyonla türkiye'ye getirilmişti.

süleyman şah saygı karakolu için eş zamanlı iki operasyon yapıldı. önce şanlıurfa mürşitpınar'dan türk birlikleri suriye'ye girdi ve karakozak köyüne doğru hareket etti. bir başka tank birliği de eşme civarından yine suriye topraklarına girerek, suriye topraklarının 200 metre kadar içinde süleyman şah'ın yeni mekânını düzenlemek için bir toprak parçasını kontrol altına almıştı.

öcalan ne demişti?

abdullah öcalan’ın diyarbakır’daki nevruz kutlamalarında okunan mektubunda eşme ile ilgili bölüm ise şu şekilde:

"hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. bu temelde gelişen 'eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. yukarıda belirlemeye çalıştığım tüm bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;