İran Nükleer Programı

İran-ABD doğrudan görüşmeleri başladı

İran Dışişleri Bakanı Zarif ile ABD Dışişleri Bakanı Kerry arasında Umman’ın başkenti Maskat’ta doğrudan görüşmeler başladı. Taraflar 24 Kasım’dan önce nihai bir anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Konular: İran, Ortadoğu
John Kerry, Cevat Zarif ile Maskat'ta görüşüyor. [Fotoğraf: Reuters]
abd dışişleri bakanı john kerry, iran dışişleri bakanı cevad zarif ve avrupa birliği dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton'un katıldığı nükleer müzakereler pazartesi günü de devam edecek.
iran ile 5+1 ülkeleri arasında isviçre'nin cenevre kentinde 24 kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakerelerin son tarihi, 6 aylık ek süre belirlenerek 24 kasım'a kadar uzatılmıştı.
avusturya'nın başkenti viyana'da iran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin sekizinci turu, bakan yardımcılarının katıldığı genel görüşme ve iran ile bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri ve almanya'dan oluşan p5+1 ülkeleri arasında ikili görüşmeler şeklinde gerçekleşmişti.
p5+1 ülkeleri iran’ın nükleer enerji politikasının zamanla nükleer silaha evrilebileceği görüşünde. ancak iran, nükleer çalışmalarının tamamen “barışçıl” amaçlar taşıdığını söylüyor. doğrudan görüşmelere katılmasa da israil de nükleer müzakerelerde bir taraf konumunda. p5+1 ülkelerinin güvenlik kaygıları çoğunlukla israil ile ilgili.
obama'dan hamaney'e mektup
maskat'ta kerry, zarif ve ashton arasında yapılan görüşmelerin 24 kasım'a kadar nihai bir anlaşmaya varmaması durumunda iki seçenek bulunuyor. ilk seçenek tarafların daha önce de yaptığı gibi süreyi uzatmaları, ikincisi ise iran'a yeni yaptırımların uygulanması. 
abd'de yayınlanan wall street journal gazetesi, 6 kasım'da abd başkanı barack obama'nın iran'ın dini ve siyasi lideri ali hamaney'e gizli bir mektup yazarak, işid'e karşı ortak hareket etme teklifinde bulunduğunu iddia etti. ancak gazetenin iddia ettiği mektubun önemli bir bölümü iran ile p5+1 ülkeleri arasında iran'ın nükleer programına yönelik müzakerelerle ile ilgiliydi. 
obama'nın hamaney'e gönderdiği mektup hamaney’i nükleer program anlaşmasına ikna etmeyi hedefliyor. wall street journal, mektupta obama’nın hamaney’e, işid konusundaki işbirliğinin büyük oranda iran’ın 24 kasım’a kadar küresel güçlerle tahran’ın nükleer programının geleceği konusunda geniş kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu vurguladığını söylüyor.
kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;