İran Nükleer Programı

'İran ile nükleer anlaşmada önemli ilerleme'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran’ın nükleer anlaşmanın en önemli şartlarından biri olan elindeki zenginleştirilmiş uranyumu Rusya’ya göndermesini, nükleer anlaşmanın uygulamaya geçirilmesinde önemli ilerleme olarak nitelendirdi.

Müzakereler Kasım 2013'ten beri sürüyordu. [Fotoğraf: Reuters]

abd dışişleri bakanı john kerry yazılı açıklamasında, iran ile p5+1 ülkeleri arasında 14 temmuz’da viyana’da varılan anlaşmanın ardından, 28 aralık'ta önemli bir adım atıldığını belirtti. kerry, "ortak kapsamlı eylem planı’nda en kritik noktalarından olan anlaşmanın yürürlüğe girme günü yaklaşırken, iran’ın anlaşmadaki önemli nükleer taahhütlerini yerine getirmesine yönelik belirgin ilerleme işaretleri gördüğümüzü bildirmekten memnuniyet duyuyorum" ifadesini kullandı.

söz konusu anlaşmanın, uluslararası atom enerjisi ajansı’nın, (uaea) iran’ın anlaşmadaki tüm nükleer taahhütlerin hayata geçirildiğini doğrulamasından sonra yürürlüğe gireceğini vurgulayan kerry, iran’dan 12,5 tondan fazla düşük düzeyli uranyum taşıyan geminin rusya’ya gidişinin, tahran’ın taahhütleri doğrultusundaki en önemli adımlarından biri olduğunu kaydetti. sevkiyatın, iran’ın anlaşmanın yürürlüğe girinceye kadar 300 kilogramdan daha fazla düşük düzeyli uranyuma sahip olmayacağı yönündeki yükümlülüğü noktasında da önemli olduğunun altını çizen kerry, transferin gerçekleşmesinde rusya, kazakistan ve azerbaycan gibi ülkelerin katkı sundukları bilgisini verdi.

kerry, "uaea şimdi iran’ın 300 kilogram veya daha az zenginleştirilmiş uranyum stokuna sahip olduğunun yanı sıra ortak kapsamlı eylem planı’ndaki kritik nükleer adımları yerine getirdiğini anlaşmanın yürürlüğe girme gününden önce teyit etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

iran ile p5+1 ülkeleri arasında 14 temmuz'da viyana'da varılan anlaşmaya göre, iran 15 yıl boyunca toplam zenginleştirilmiş uranyum stoğunu 300 kilograma kadar indirecek ve elindeki düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoğunu ülke dışına çıkaracak. anlaşmaya göre iran, 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasaya satabilir veya karşılığında doğal uranyum alabilir.

uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin sayısını ve plutonyum üretim düzeyini kısıtlayan anlaşmaya göre, uaea'nın onayından sonra iran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılacak.

düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum nükleer santraller için uygun ancak kısa sürede daha fazla zenginleştirilerek nükleer savaş başlığı olarak da kullanılabiliyor.

iran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunu taşıması, nükleer silah yapabilme kabiliyetini azaltmak bakımından önemli bir yükümlülük olarak görülüyordu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;