IŞİD

IŞİD'in doğuşunu anlattı

IŞİD komutanlarından Ebu Ahmet, örgütün lideri Bağdadi'nin 2004 yılında Irak'ta kendisinin de bulunduğu Bukka cezaevine getirilişi ve IŞİD'in burada nasıl kurulduğunu anlattı.

Konular: Irak, Ortadoğu
IŞİD'in lideri Bağdadi, 2004'te ABD'nin denetimi altındaki Bukka hapishanesinde örgütün temellerini attı. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

ingiliz gazetesi guardian'a ebu ahmed takma ismini kullanarak açıklama yapan işid komutanı, irak'ın samarra kentinde 1971'de ibrahim avvad bedri samarrai olarak doğan işid lideri ebubekir bağdadi'nin 2004 yılında tutuklanarak irak'ın güneyindeki bukka kampına gelişini ve işid'ın nasıl doğduğunu anlattı.

işid'in bölge açısından yaratacağı kaygıları paylaşmak ve örgütün giderek tehlikeli hale gelmesi dolayısıyla fikir ayrılığına girdiği için böyle bir röportaj vermek istediğini söyleyen işid üyesi, bağdadi'nin içinde "karanlık bir taraf" olduğunu, bağdadi'nin bazı şeyleri gizlediğine yönelik hisler taşıdığını çünkü işid liderinin hapishanedeyken tüm mahkumlardan uzak durduğunu söyledi.

‘mahkumların sorunlarını çözüyordu’

işid komutanı, bağdadi ile ilk izlenimlerini anlatırken, ''bağdadi, kampa ilk geldiği dönemlerde mesafeliydi, uzak duruyordu. ancak gardiyanlar bağdadi'ye karşı farklı davranıyordu. mahkumlar, sorunlarının çözümü için ona gidiyordu. hiçbirimiz onun sonunun bir örgüt lideri olarak tamamlanacağını tahmin etmezdik'' dedi.

hapishanede olduğu dönemde bağdadi'nin adamı olan çok sayıda kişinin şu anda örgütte bulunduğunu belirten ebu ahmed, 2004 yılında irak'ın birçok kentinde kendisi gibi birçok mahkumun abd askerlerince gözaltına alınarak çölün ortasındaki, tehlikeli olduğunu hissettikleri bölgelere götürüldüğünü ifade etti.

ebu ahmed, küçük bir sünni grubun liderliğini yapan, ardından el kaide'nin şemsiyesi altına giren bağdadi'nin liderliğindeki işid'in köklerinin bukka kampına gittiğini aktardı.

ebu ahmed'e göre, bağdat üniversitesi'nde islam çalışmaları üzerine yüksek lisans yapan ve kısa zamanda bukka hapishanesinde ön plana çıkan bağdadi'nin sessiz bir kişilik olmasına rağmen karizmatik bir tarafı vardı.

ebu ahmed, ''zaman ilerledikçe kampta birçok şey problem olmaya başladı. sorunlar çıkarılarak çözüm için bağdadi'ye gidiliyordu. bağdadi kampın merkezi konumuna gelmişti. geriye dönüp baktığımda bağdadi, bölerek mahkumları fethetme politikasını kullanıp istediklerini yaptırıyordu. bu yöntem işe yaradı'' dedi.

‘ayrılırsam ölürüm’

işid komutanı ebu ahmed, örgütün iç yüzü hakkında konuşurken de ''işid ile hayat güç, para, kadınlar, mevki ve gençlik ateşiyle yananlar için cazibe demekti. ama aynı zamanda, öldürmek ve artık eskisi kadar tutkulu bir şekilde inanmadığı bir dünya görüşü için egemenlik kurmaktı" yorumunu yaptı.

hala işid'e bağlı olduğunu ve ayrılmaya korktuğunu ancak yaptığı en büyük hatalardan birinin örgüte katılmak olduğunu kabul eden ebu ahmed, ''başka ne seçeneğim var ki? ayrılırsam ölürüm'' şeklinde konuştu.

ebu ahmed, irak'taki bukka kampında temeli atılan işid'in artık durdurulmasının ve kontrol edilmesinin mümkün olmadığını iddia etti.

‘abd elinde kimlerin bulunduğunu bilmiyordu’

irak hükümetine işid konusunda danışmanlık yapan hişam haşimi de gazeteye işid hakkında değerlendirmede bulundu. haşimi, amerikalıların aslında ellerinde kimlerin bulunduğunu asla bilemediklerini söyledi.

haşimi, irak hükümetinin tahminlerine göre, işid içinde en az 17 en fazla 25 kadar lider olduğunu, bunların bazılarının abd tarafından geçmişte irak'taki hapishanelerde soruşturmaya alındığını ifade etti. haşimi, son dönemlerdeki hapishaneden kaçanlar arasında bazı örgüt liderlerinin de bulunduğunu iddia etti.

işid haziran ayında irak’ta musul başta olmak üzere birçok bölgeyi ele geçirmişti. nüfuzunu genişletmeye çalışan örgüt, irak ve suriye’de petrol, su ve doğal kaynaklarınca zengin bölgeleri ele geçirmeye yoğunlaşıyor. irak ordusu işid’e karşı kapsamlı operasyon başlatırken, abd’nin başını çektiği uluslararası koalisyon ağustos ayında irak’ta daha sonra da suriye’de işid’e hava saldırıları düzenlemeye başlamıştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;