Haber

İsrail'le Hamas arasında tarihi takas

Kaçırıldıktan sonra beş yıl boyunca rehin tutulan İsrailli asker Gilad Şalit tutsak takası anlaşması kapsamında serbest bırakılarak ülkesine döndü. 1027 Filistinli tutuklu ve hükümlüden 477'si de tahliye edildi.

Haberin Öne Çıkanları

Şalit'i Başbakan karşılayacak

Kutlama hazırlığı başladı

Abbas da görüşme yapacak

Şalit, kendisini karşılayan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya asker selamıyla karşılık verdi. [Reuters]

mısır ve almanya'nın arabuluculuğunda varılan takas anlaşması salı günü gerçekleşti. hamas tarafından, gazze'den alınan gilad şalit mısır'ın refah geçiş noktasında israilli yetkililerin huzurunda mısır'a teslim edildi. şalit'in gelişine ilişkin ilk görüntüler mısır televizyonu tarafından yayınlandı.

Filistin ve İsrail birlikte ağladı

şalit mısır televizyonuna verdiği mülakatta ailesini ve arkadaşlarını, normal bir hayatı özlediğini belirtirken, tutsak takasının israil ve filistinliler arasında barışa yardımcı olmasını umduğunu da söyledi.

şalit daha sonra mısır'la israil arasındaki kerem şalom geçiş noktasına israilli yetkililere teslim edildi. burada yakınlarıyla telefonla görüşen 25 yaşındaki israil askeri daha sonra tel nof askeri üssüne götürüldü. sağlık kontrolünden geçirilen şalit, askeri üsde ailesi ve başbakan binyamin netanyahu'yla buluştu.

şalit burada ailesiyle bir süre hasret giderdikten sonra, sağlık durumunun iyi olduğunun onaylanmasının ardından, bir konvoy eşliğinde israil'in kuzeyindeki evine götürüldü. 

şalit, hamas militanlarının 2006 yılında düzenlediği bir baskında kaçırılmıştı. şalit, tankçı çavuş olarak görev yaparken kaçırıldığı sırada 19 yaşındaydı.

ailesi şalit'in serbest bırakılması için yürüttükleri kampanya sırasında kudüs'te 16 ay boyunca bir protesto çadırında yaşadı.

477 filistinli de özgür

aynı anlaşma kapsamında takasa katılmaları kabul edilen bin 27 filistinli tutuklu ve hükümlüden 477'si de tahliye edildi. israil tarafından serbest bırakılan tutuklu ve hükümlüler cezaevlerinden otobüslerle alındıktan sonra kerem şalom geçiş noktasından refah'a gitti.

yakınları tarafından coşkuyla karşılanan filistinlilerden 40'ı dışında kalanlar gazze ve batı şeria'ya götürüldü.

batı şeria'da düzenlenen karşılama töreninden konuşan filistin lideri mahmud abbas, başkenti kudüs olan filistin devletinin kurulması için mücadele ettiklerini belirterek, cezaevindeki diğer filistinlilerin de serbest bırakılması için mücadele edeceklerini söyledi.

filistinli tutsakların 550'si de gelecek ay serbest bırakılacak. israil cezaevlerinde 5 bin civarında filistinli bulunuyor.

10’ filistinli türkiye’ye geliyor

öte yandan, israil'in filistin'de kalmalarına izin verilmeyeceğini duyurduğu 40 tutuklu ve hükümlü ise türkiye, suriye ve katar'a götürülmek üzere kahire havaalanına sevkedildi.

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu serbest kalan filistinli mahkumalrdan 10'unun türkiye'ye getirileceğini açıkladı.

başbakan yardımcısı bülent arınç ise, insani amaçlarla bir takasın yapılmasında ve şalit'in can güvenliğinin bugüne kadar korunmasında türkiye'nin çok önemli katkıları olduğunu söyledi. 

bm'den mesaj

 

birleşmiş milletler (bm) genel  sekreteri ban ki-mun, israil ile hamas arasındaki tutuklu takası çerçevesinde, israilli asker gilad şalit ve yüzlerce filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı.
 
bm sözcüsü martin nesirky tarafından yapılan açıklamada, genel sekreter ban'ın, bugün gilat şalit'in ve yüzlerce filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını çok önemli insani bir başarı olarak değerlendirdiği, kendisinin de uzun zamandır kabul edilemez bir şekilde esir tutulan şalit'in serbest bırakılmasını, aynı zamanda filistinli tutukluların da bırakılması yönünde çağrılar yaptığı hatırlatıldı. 
 
açıklamada bm'nin bu meselenin çözümü için birkaç yıldır diyalog kanallarını aktif şekilde desteklediği bildirildi.
 
genel sekreterin mısır'a bu sonucun elde edilmesine olan katkısı, almanya'ya da çabaları için teşekkür ettiğine değinilen açıklamada, genel sekreterin, gazze'deki ablukanın sona erdirilmesi ve yeniden yapılamasının sağlanması, aynı zamanda silah kaçakçılığının önlenmesi ve israil ile gazze arasında sukunetin sağlanması için çağrılarına devam edeceği de bildirildi.
 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;