Kafkasya

Kazakistan'da dini uygulamalara kısıtlama

Senato, İslami grupların faaliyetlerini önlemek için aralarında kamu kuruluşlarına mescit yasağının da bulunduğu bir dizi önlemi onayladı.

Haberin Öne Çıkanları

Nazarbayev'den mescit yasağı

Dini literatür gözden geçirilecek

Misyonerler sınırdışı edilebilecek

Kazakistan’da son dönemde İslamcı grupların faaliyetlerinde artış gözlendi. [AA]

kazakistan'da bazı dini uygulamaları kısıtlayan yasa tasarısı senato tarafından onaylandı. tasarı, 20 yıldan uzun süredir iktidarda olan cumhurbaşkanı nursultan nazarnayev’in de onayı halinde yasalaşacak.

yeni yasanın uygulanmaya başlanmasıyla kamu kurumlarında mescitlerin bulunması yasaklanacak. ayrıca din içerikli tüm literatür incelenecek ve tüm yabancı misyonlerlerin her yıl kendilerini kaydettirmeleri zorunlu olacak. 

misyonlerler, “anayasal düzen ve kamu barışı”  için tehdit oluşturdukları takdirde, sınırdışı edilebilecek. ülkede kadınların kamusal alanda yüzlerini örtmelerinin önünde ise herhangi bir engel yok.

kazakistan’da son dönemde islamcı grupların faaliyetlerinde artış gözlenmişti. ülkede geçen ay “terör eylemleri” planladıkları gerekçesiyle bazı kişiler gözaltına alınmıştı.

kazakistan yönetimi bazı yabancı internet sitelerine erişimi de, mahkeme kararıyla geçici olarak engellemişti. kararın  gerekçesi, bu sitelerin “terör propogandası” yapmaları ve “dini nefreti” kışkırmaktı. mayıs ayında da aktöbe kentinde bir intihar eylemcisi kendisini havaya uçurmuştu.

tasarı tartışma yarattı

kazakistan senatosu’nun onayladığı yasa tasrısı, laik ülkede tartışma yaratmıştı.

nüfusu yaklaşık 16 milyon 500 bin olan petrol zengini ülkede halkın yüzde 70’i müslüman. bu kişilerin büyük çoğunluğu da sünni hanefi mezhebine mensup.

kazakistan yetkilileri; kırgızistan, özbekistan ve tacikistan gibi daha fakir ülkelerden islamcı grupların faaliyetlerini genişletmelerini durdurmak istiyor. 

ancak yasa tasarısı, kazakistan’ın da üyesi olduğu avrupa güvenlik ve işbirliği örgütü (agit)  tarafından eleştiriliyor. örgüte göre, tasarı yasalaşması halinde, kazakistan’da din ve inanç özgürlüğünü gereksiz şekilde sınırlandıracak. 

son olarak bölge ülkelerinden tacikistan’da benzer bir kanun yürürlüğe girdi. tacikistan'da, ailevi sorumluluk yasası kapsamında, dini okullarda eğitim görenler dışında 18 yaşın altındakilerin cami, kilise ya da başka ibadet yerlerine girmesi yasaklandı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;