Dünya

Kazakistan'da kamu binalarında ibadet yasak

Ülkedeki aşırı dinci grupları denetlemeyi amaçlayan yasaya, inanç özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle tepki gösteriliyor.

Haberin Öne Çıkanları

Tartışılan yasa

İlk intihar saldırısı

AGİT'ten tepki

Kazak Devlet Başkanı Nazarbayev, yeni yasanın ülkedeki barışı ve toplumsal ahengi koruyacağını savunuyor. [Reuters]

kazakistan devlet başkanı nursultan nazarbayev ülkedeki tüm dini grupların kayıt altına girmesini ve kamu kurumlarında ibadeti yasaklayan yasayı onayladı. 

yasaya ülkedeki müslüman dini liderlerden ve batı’dan tepki var. 
 
yeni yasayla aşırı dinci grupların faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan kazakistan’da, geçtiğimiz mayıs ayında ilk kez bir bombalı intihar saldırısıgerçekleşmişit.
 
laik otokrat bir anlayışla 20 yıldan fazla bir süredir nazarbayev’in yönettiği yüzde 70’i müslüman olan ülkede bu tarihe kadar, özbekistan ve tacikistan gibi diğer orta asya ülkelerin aksine, aşırı dinci örgütlerin her hangi bir saldırısı meydana gelmemişti. 
 
nazarbayev: amaç barışı korumak 
 
intihar saldırısının faili ağustos ayında yakalandıktan sonra nazarbayev, ülkedeki radikal grupları kontrol altında tutmayı amaçlayan yasayı gündeme getirdi.  
yeni yasanın dini grupların hakları ve sorumluluklarına açıklık getirdiğini savunan nazarbayev, toplumda dini hoşgörünün güçlenmesi için devletin üzerine düşenleri de netleştirdiğini savundu. 
 
nazarbayev, kazakistan’ın en büyük mirasının ülke barışını korumak ve farklı etnik gruplar arasındaki ahengin sağlanması olduğunu ifade etti.
parlamentoda fazla itirazlara uğramadan hızlı bir şekilde onaylanan yeni yasanın yedinci maddesi, kamu binalarındaibadethaneleri yasaklıyor. kazakistan baş müftüsü, absatar derbisali, bu durumun dindar müslümanları kızdıracağı ve aşırılıkları arttıracağı görüşünde. 
 
yasaya göre ülkedeki tüm misyonerlerin ilgili makamlara yer yıl kayıt yaptırması gerekiyor.
 
batı’daki insan hakları örgütleri, inanç özgürlüğünü engellediğini savunarak yasayı eleştiriyor.  
 
avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı’nın (agit) demokratik kurumlar ve insan hakları ofisi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla, yeni yasanın din ve inanç özgürlüğü açısından aşırı derece kısıtlayıcı olduğunu ve kazakistan’da yaşayan halkın görüşü alınmadan hazırlandığını belirtmişti.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;